„The Talk“ – как в САЩ подготвят чернокожите деца за сблъсъка с расизма

Снимка: pixabay.com

Когато децата им станат шестгодишни, чернокожите родители в САЩ провеждат с тях един важен разговор – „The Talk“. В него ги подготвят за неизбежния им сблъсък с расизма в обществото, пише Дойче Веле

„Не бива да влизате в конфликт с полицаите. А ако нещо се случи и ви наредят да стоите с вдигнати ръце, дръжте се спокойно и любезно. Иначе ви грозят насилие и дори смърт.“ Такива родителски съвети съпътстват израстването на чернокожите деца в САЩ.

„Уроци по поведение“

Там започват да ги подготвят за сблъсъка с расизма в обществото от най-ранно детство. За тези „уроци“ по поведение в САЩ си имат и специално понятие – „The Talk“ – т.е. разговорът.

„На чернокожите хора в тази страна им се обяснява, че трябва да са поне два или три пъти по-добри от останалите, ако искат да постигнат нещо в живота си. Нас винаги ни държат под око“, споделя Арик Луис, 30-годишен телевизионен и видео-монтажист, който живее в Лонг Бийч, Калифорния.

Той добре си спомня как родителите му отрано започнали да му говорят за расизма. Те му обяснили, че чернокожите хора в Америка нямат същите шансове като белите. „Винаги живеем със съзнанието, че гледат на нас като на „по-различни“. Това е бреме, което се научаваме да носим цял живот“, казва Арик.

Официалните статистики сочат, че чернокожите са мнозинство сред хората, починали в резултат на полицейско насилие. Затова и “разговорът” се е превърнал във всекидневие за тях.

По съвсем различен начин стоят нещата сред бялото население. “Обикновено белите не говорят с децата си за расизъм”, казва Джелани Мемори от Портланд, “докато за черните родители това е от съществено значение, тъй като децата им неизбежно ще се сблъскат с него в някакъв момент. Затова чернокожите деца твърде бързо осъзнават своя статус в обществото.“

Подготовка за живота в едно общество с расизъм

Мемори, който е баща на пет деца, дори е написал книга по темата: “Детска книга за расизма”. Изданието е подходящо за деца над 5-годишна възраст. Авторът съветва и родителите: „Бъдете честни и наричайте нещата с истинските им имена, създайте контекст за децата. Те бързо ще зададат правилните въпроси“.

Арик Луис също има дете – тригодишна дъщеря. Той вече разговаря с нея за несправедливостта и казва, че навярно скоро ще отвори дума за расизма и полицията. “За съжаление тези разговори ще ѝ откраднат част от детството. Но съм длъжен да я подготвя за света и за онова, което очаква хора като нас”, казва той с горчивина.

2 Comments

  1. Джордж Флойд тръгна да бяга, въпреки че беше вече с белезници и затова го събориха и затиснаха. Не оправдавам полицая, но не личеше уважението от „разговора“

  2. е, като са уж научени да уважават полицаите (което е правилното поведение, независимо от расата) защо ходят да се бият с тях или да се опитват да бягат.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.