Объркаха данните за коронавируса

Брифинг на Националния оперативен щаб Снимка: МС

С фалстарт започна новият начин на оповестяване на данните във връзка се eпидемията от коронавирус.

От днес институции, граждани и медии трябваше да получават информацията за хода на заболеваемостта на националната информационна система. Тази сутрин обаче цифрите в системата бяха противоречиви. Наложи се от Министерството на здравеопазването да дадат обяснения за причините.

Право да въвеждат данни от началото на април имат 77 болници и 144 лаборатории страната. Оказа се обаче, че в цифрите има разминавания.

Заместник-министър Жени Начева обясни това с липса на опит:

„Подложени на напрежението и отговорността да лекуват първо пациентите и да намерят начини подход за това как да спасят техните животи, а не да отразят конкретния резултат и конкретното число точно в момента на неговото случване“.

Новите случаи на Covid-19 през последното денонощие са 35, починали няма. За последните 24 часа са направени 1276 теста. В болници са 149 души, оздравелите за деня са 68. Оказа се обаче, че 10 починали пациенти в периода от началото на април до началото на месец май,  изобщо не са били вписани в общия брой на жертвите на коронавируса.

Пропуските са от столични болници, които са били най-натоварени, обясни проф. Тодор Кантарджиев:

„Те са правили грешка с един-два случая – да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта, а след изясняване на лабораторния резултат, което е ставало на следващ или по-следващия ден – от там е разликата“.

От здравното министерство отчетоха като грешка това, че не са обобщили информацията тази сутрин, за да я предоставят на медиите и да не се допускат интерпретации на данните от системата.

Заместник-министър жени Начева обяви, че всички пропуски вече са попълнени:

За заден период няма информация, която да е пропусната и да не е въведена в системата към момента от което и да е от тези 77 лечебни заведения и 144 лаборатории“.

Занапред данните ще се обобщава в 0 часа за предходното денонощие. Подробностите за хода на епидемията са общодостъпни на информационната платформа коронавирус.бг

1 Коментар

  1. За едни нямало вирус и правителството и щаба им затваряли МУЦУНИТЕ с маски , отнемали им правата , нямали социални контакти , не можели да си пият кафенцето , няма фризьори , няма спортни зали , били плашени с катафалки , а сега когато има увеличаване на заразените – ОЛЕЛЕЕ пак щаба и правителството им виновни , е нема угодия по-добре ЯКО МРЕТЕ .

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.