Малко достойнство, глупаци!

Снимка: Вевести.бг

От два-три дни покрай метежите в САЩ из нашия Фейсбук се коментира как бихме постъпили в България, ако това с убийството на Флойд се беше случило у нас.

И ехидният хейтърско-либерален отговор е „Ами нищо нямаше да се случи“. Демек – ние сме стадо послушни овци, безгръбначни мекотели, които на един протест не могат да излязат.

На тези „експерти“ по психология на тълпата искам само убедено да кажа, че у нас и съвестта и гражданското непримирение са живи. И ще ви припомня само 400-дневните протести през 2013-2014 година.

Когато каузата е важна, протестът е голям. Защото през годините имаше протести и по 1000-2000 души, имаше и по 20-30 (които само Борисов забелязваше) имаше и коленичене пред президента. Нейсе, да се върнем на темата…

Ами първо това просто не се случи у нас. При всичките критики към полицията никой е убил никого от малцинствата, стъпвайки му на врага да го удуши. При случая „Чората“ нямаше нито расистки, нито верски мотиви.

Освен това – кое да се случи у нас бе? Вандалщината? Погромите? Палежите? Сблъсъците? Разни развети червени знамена? Целуване на обувките на чернокожите в знак на извинение и уважение? Метежите в условията на пандемия?

По данни и на статистиката и на коментиращи във Фейсбук чернокожите /добре, афроамериканците/ в САЩ били 12 процента. У нас циганите /добре, ромите/ са около 10. Огромният процент по затворите са именно те. Те са и процентно с най-много извършени престъпления. Но да сте чули, или видели при всичкия рев на защитниците на правата на човека полицията в България да бие, малтретира и не дай Боже да нарани някой от малцинствената група?

Та от Щаба на пандемията се пазеха като дявол от тамян да не споменат колко от носителите на коронавируса са именно от тези групи и полицаите едва ги удържаха с огромно хладнокръвие в кварталите, поставени под карантина, забравихте ли?

Така и с истерията около убийството на Джордж Флойд. Ако една демокрация е достатъчно устойчива, нейните граждани трябва да знаят, че само съдът може да правораздава. Истинските демокрации вярват в своята съдебна система и в справедливите й присъди, а не вземат правото с бухалки и коктейли „Молотов“ в свои ръце. Грабежите от магазини, палежите и насилието в никакъв случай и по никакъв начин не са израз на свобода и демокрация, а на уродлив извратен либерализъм на границата на анархията.

Та ако убийството на някой от малцинствата хипотетично се беше случило у нас и клипът беше разпространен в целия свят, със сигурност скандалът щеше да бъде огромен, щяха да гърмят оставки, но никой нямаше да хукне да пали магазини и да граби имущество, което намирам за по-голямо достойнство и израз на осъзната демокрация в сравнение с поведението на американците и разпростряло се в „“демократична“ Европа.

И накрая към всички, които ехидничат само отстрани и в социалните мрежи, че в България нищо не би се случило. Ами заповядайте, Орлов мост винаги е готов да ви приеме, а „лошата“ българска полиция ще спре движението и дори ще ви охранява.

Има демокрация у нас, дори по-осъзната от повечето страни, които величаем – във Франция Жълтите жилетки демократично вилняха цяла година и здрав прозорец на магазин не остана по Шанз елизе. А в Каталуния дори си „внесоха“ външни протестъри. При братята-гърци комунистите и анархистите за малко да подпалят посолството на САЩ.

Затова имайте малко национално достойнство и не си ругайте иронично обществото, в т.ч. и мен, че не би излязло да троши и пали, щото явно не му достига разбиране за демокрация.

Имаше една Катуница, ако не сте я забравили, но парадоксалното е, че там положението беше точно обратното. Хората се вдигнаха на бунт не за да защитават някой от малцинствата, а защото им писна от слободията на малцинствата.

Затова, проявете малко достойнство, глупаци! И нека оплюването на горенаписаното да започне сега! На мен лично ми писна от лицемерие.

Евгени Петров- Гендо

16 Comments

  1. ШАПКА ВИ СВАЛЯМ! ЖУРНАЛИСТ! ТОЧЕН, ЯСЕН, КОРЕКТЕН И УБЕДИТЕЛЕН С ДОБРЕ ОБОСНОВАНИ АРГУМЕНТИ!

    • Браво Адаш.Дано тези които прочетът написаното осъзнаят какви Българи трябва да са против.

  2. Евгени,както винаги си с точен,коректен и неопровержим анализ на събитията! Винаги съм чакал някой да те опровергае с аргументи и факти,но още не съм дочакал! Брааво!

  3. Най-коректния и логичен анализ на случващото се в САЩ в момента. Както и описанието за положението в Б-я. Поздравления.

  4. много точно казано, с едно уточнение, тука няма да станат вандалщини не защото сме кой знае колко осъзнати демократи и граждани, а просто защото няма причина – колкото и от ляво да говорят как хората умирали от глад в България, истината е че неравенството тук е на съвсем здравословно ниво, не е така в САЩ – когато човек не вижда никаква възможност за някакъв сносен живот и ситемата отвсякъде го притиска и не му позволява да гъкне, няма какво да губи и единствената му възможност за промяна остава вандалщината

  5. Поздравления за г-н Петров!
    ПП. Докъде стигнахме: да ценим нормалното мнение едва ли не като изключение на фона на ненормалния (но полит-целенасочен) войнстващ „либерализъм“!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.