Новата творба на Банкси е в памет на Джордж Флойд

В поредния ден на протести в много американски градове и в Европа срещу полицейското насилие и расизма, Банкси, който държи да запази самоличността си в тайна, представи нова творба, вдъхновена от смъртта на Джордж Флойд на 25 май в Минеаполис по време на арест от бял полицай.

Новата творба на Банкси се появи в профила му в социалната мрежа Инстаграм. Тя изобразява портрет на анонимно черно лице, пред което са поставени бели цветя, както се слагат пред снимка на покойник. До портрета има запалена свещ в памет на покойника, която подпалва знамето на САЩ.

Системата се провали спрямо цветнокожите. Бялата система, пише Банкси.

В посланието си той сравнява расизма със спукана тръба за вода, която наводнява апартаментите на долните етажи. Според твореца обитателите на тези жилища имат правото да нахлуят в апартамента на горния етаж, където е спукана тръбата, за да отстранят проблема.

Това е бял проблем. И ако белите хора не го оправят, то някой ще трябва да се качи горе, да разбие вратата и да влезе вътре, казва Банкси.

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.