Мъж от къмпинг край Бургас приет в реанимация с коронавирус

проф.Тодор Кантарджиев

41-годишен турист от къмпинг край Бургас е настанен в реанимацията на бургаската болница с коронавирус. Това съобщиха проф. Кантарджиев и шефът на РЗИ в Бургас д-р Георги Паздеров.

Двамата не потвърдиха дали става въпрос за къмпинг „Градина“, както съобщават някои медии. От къмпинг „Градина“ отрекоха да имат подобен случай на територията си и заявиха, че са взели всички санитарно-хигиенни мерки. Според местни медии болният е бил на палатка в района на залива Вромос.

Състоянието на мъжа се влошило на 8 юни и бил откаран в болница. Още в София се е почувствал зле и отишъл на море, за да се лекува на чист въздух, каза пред журналисти началникът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. При изследване е установена двустранна бронхопневмония. Мъжът е настанен в инфекциозното отделение на болницата в Бургас. Снощи състоянието му се е влошило и е бил приет в реанимация

Болният е закаран в болницата от негов приятел – съсед на къмпинга, който ще остане под карантина в караваната си за 14 дни.

Другото контактно лице на болния е баща му в София.

Днес мъжът се чувства „една идея по-добре“, направена му е кислородна терапия, няма придружаващи заболявания, каза още д-р Паздеров.

„Ако мога да взема отпуска – с голямо удоволствие ще я прекарам на Южното Черноморие. Още сутринта разговаряхме с директора на РЗИ-Бургас д-р Паздеров за туриста, който е заразен. На него му е направена рентгенова снимка, доказана е двойна брохопневмония. Действаме по най-професионалния и бърз начин, каза проф. Тодор Кантарджиев.

„Нещата са обхванати, знам с подробности. В рамките на часове е поставена лабораторна диагноза, направено е изследване, колегите по най-бързия начин са се ориентирали“, допълни проф. Кантарджиев, цитиран от Дир.бг.

Кантарджиев пристигна в Бургас, за да даде насоки към администрацията за мащабното проучване на заболеваемостта в региона, които инициира общината. Изследването на случаен принцип е повторение на същото такова, проведено в германския град Хайнсберг и цели да демонстрира по емпиричен начин, че Бургас е свободна от COVID-19 зона и е безопасен за туристите.

По повод повишения брой заболели у нас, той каза, обикновено нещата се сравняват като тенденция най-малко за седмица.

„Мога да кажа, че нищо, което сме казали, не е станало по различен начин. Предупредихме да не се събират хора на закрито, да нямат тесен контакт и да чакаме топлото време, слънцето и вятърът да помогнат да нямаме разпространение“, каза Кантарджиев.

Експертът има няколко обяснения за ситуацията в момента.

„Става дума за някои клъстери, развитие на инфекцията в колективи, където инфекцията е хваната по-късно и в момента, в който започнахме масово изследване се оказаха повече позитивни. Няма кой знае каква опасност от разпространие, но само ако хората не се събират и ако в закрити помещения носят маски“, добави той и подчерта отново, че трябва да се спазват трите Д – дезинфекция, дисциплина и дистанция.