Кръстиха паяк на Грета Тунберг

Новооткрит вид паяк беше кръстен на активистката Грета Тунберг, съобщиха световните агенции.

Арахнологът Петер Йегер от природонаучното дружество „Сенкенберг“ избрал името Thunberga greta за паяк ловец на остров Мадагаскар, съобщи ДПА.

Thunberga greta е от род от пет гигантски паяка, наречен Thunberga от германския учен. Другите четири вида паяци са познати на науката, но вече са обединени в един род.

По този начин Йегер иска да привлече вниманието на света към загубата на биологичното разнообразие и към исканията, които шведската ученичка Грета Тунберг всеки петък отправя по време на демонстрациите си.

Самият учен е участвал в организиран от младата активистка протест. Той е впечатлен от решимостта на Тунберг да се бори срещу климатичните промени и за по-добро бъдеще на планетата.

„Покачващите се температури засягат всичко в природата, включително и разнообразието и популацията на паяците в Мадагаскар“, добавя Йегер.

Изследването му върху паяците Thunberga е публикувано в научното списание „Зоотакса“.

Йегер е открил много нови видове паяци през последните две десетилетия, като Thunberga greta е неговата четиристотна находка. Той често назовава паяците, които открива, на известни личности. Вид гигантски паяци, открити от него в Югоизточна Азия, носи името  Heteropoda davidbowie в чест на прочутия британски изпълнител Дейвид Бауи.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.