Кой в България е зависим от Русия: Цветан Цветанов повдига завесата

Цветан Цветанов Снимка: Вевести.бг, архив

Емилия Милчева, Дойче Веле

Официални правителствени и бизнес представители са зависими от Русия.“ И още: „Това е абсолютно обслужване на руския интерес и засилване на руското политическо и икономическо влияние.“ Цветан Цветанов повдига завесата.

“Официални правителствени и бизнес представители са зависими от Русия. Ресурсите за постигането на тази зависимост се осигуряват чрез реализацията на големите инфраструктурни проекти в строителството и енергетиката на България чрез участието на “наши” компании, като поръчките се възлагат на неоправдано високи цени.” Този цитат би могъл да е от изследване на Лабораторията за управление на рискове на бившия премиер Иван Костов. Но е от годишния доклад на Евроатлантическия център за сигурност, ръководен от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. И още в самото начало можем да кажем, че подобна реторика е трудна за артикулиране в България, където “дифузната” (по Иван Костов) война на Русия, целяща разединение в ЕС и НАТО, не е дефинирана като заплаха за националната сигурност.

В края на 2019 изследователското звено на Костов приключи своята дейност. А до появата на доклада на Цветанов през юни т.г. нито една неправителствена организация или правителствена институция не беше анализирала публично националната сигурност на България в контекста на руските енергийни интереси, засилената активност на руските разузнавателни служби, вътрешната сигурност на ЕС и пр.

Кои са „зависимите“

Премиерът Борисов неизменно изтъква колко значими са за България проекти като втората линия на газопровода “Турски поток” и хъб “Балкан”. Те ще бъдат захранвани основно с руски газ, а българските власти влагат големи усилия и още по-големи публични средства за реализацията им. И въпреки множеството съмнения и скандали през годините за корупция в енергетиката, в т.ч. обществени поръчки за АЕЦ “Козлодуй” и проекти като хидровъзела “Цанков камък” и АЕЦ “Белене”, до момента наказани от правосъдието няма.

Силната енергийна зависимост от Русия генерира огромен корупционен потенциал, казва сега Цветанов и вкарва нова сюжетна линия, посочвайки “зависими”. В предаването “Седмицата” на Дарик радио водещият пита Цветанов кои са официалните правителствени представители, зависими от Русия. Отговорът на Цветанов: “Всички, които са участвали в защитата от страна на държавата при реализирането на тези газови инфраструктурни проекти”. “Премиерът на България казва, че трябва да се реализират…”, вметва водещият. ”Премиерът на България, вицепремиерът Томислав Дончев, който имаше пряко отношение, и срещите, които бяха провеждани и които останаха неясни защо се правят, а някои от срещите може би са правени и извън страната. Тук трябва да се говори и за Министерството на енергетиката”, отговаря Цветанов.

14 Comments

 1. Ало, другари списващи, защо премахнахте актуалния образ на брадатия Цветанов и го заменихте с такъв от отколешното му пребиваване в парламента? Мнооого наколенки!

  • Ти от наколенките на мутрата ли си ?

   • Най-голямата наколенка на „мутрата“ беше Цветанов! Достатъчно е да се видят ръководените от него конгреси на ГЕРБ!

 2. „Десния“ Боко не може да избяга от комунистическата си същност.

 3. аааа, ясно, хамериканците се чувстват изпързаляни с газовия хъб Балкан – ББ явно много елегантно ги е хлъзнал че даже и санкции не могат да ни лепнат като на германците за северен поток. Сигурно не са доволни че ще трябва да продават на свободния пазар – каква ирония за страната на демокрацията и свободния пазар 🙂 И понеже с градската десница нещата им се разсъхнаха още миналото лято понеже последните са некадърници и не могат да свършат никаква работа, сега момчетата от отвъд океана явно са се преориентирали на кой да дават грантовете. А Цветанов даже не се крие като ходи до САЩ за инструкции. Обаче според мен сериозно надценяват проамериканските настроения в България.

 4. Мога ли да знам , защо напоследък ни занимавате непрекъснато с Цв Цв и най – вече какво говори по дарик радио ( знаем кои са там ) …,!!!?!
  Разбирам 1 ..2 пъти ..уж да сте обективни ..но залитате вече в друга посока и ми е неприятно да го констатирам !! Добре че много бързо мога да клъцкам с ножицата ..:—( дано не ми се наложи . :— )

  • Някой насила ли те занимава, тъпо комуне ?

 5. Втория до скоро човек в ГЕРБ потвърждава, че БКП-мутрата от Банкя е на каишка от Москва.

  • Като всеки глупак и ти чуваш това,което искаш да чуеш,независимо кой и за какво говори.

 6. Разбрахме коя ще е основната линия,по която ще се „движи движението“на Цв.Цветанов.Разбрахме и кой ще го обслужва медийно.

 7. Защо този „обновен“ сайт не носи името на Цветанов? Що за задкулисие?

Коментарите са ограничени.