Блумсдей: София става Дъблин за един ден!

Блумсдей – Денят на Блум – се празнува всеки 16 юни от любителите на книгите по целия свят. Наречен на Леополд Блум, главният герой в романа на Джеймс Джойс „Одисей“, празникът отбелязва четвъртък 16 юни 1904 г., датата, на която романът следва живота и мислите на Блум, и множество други герои, докато той обикаля родния си град Дъблин, столицата на Ирландия.

Ограниченията на Ковид-19 не позволяват Блумсдей да се празнува през 2020 с обичайните улични тържества и публични четения по целия свят и вместо това ще бъде отбелязан „виртуално“.

Но посолството на Ирландия в София, заедно със Софийската градска библиотека ще представят изложба, посветена на автора, която може да бъде разгледана до 30 юни в мраморното фоайе на библиотеката на площад Славейков.

За виртуална наслада на всички, Министерството на външните работи на Ирландия и Музеят на литературата на Ирландия създадоха многоезичен късометражен филм, част от който е заснетa в София. В този триминутен клип безсмъртните думи на Джойс говорят за съвременни теми: нашите притеснения, нашата изолация, нашата солидарност и надеждите ни за бъдещето в контекста на  Ковид-19.Филмът се казва „Ще бъде нов ден: кратък филм за Блумсдей“, и може да бъде видян тук: https://www.youtube.com/watch?v=HtToq6pmRnM;

Специално за българската публика Посолството на Ирландия в София създаде и втора версия, изцяло заснета на български език с актьора Димитър Марков и Иглика Василева, преводач на Джойс и други велики ирландски и международни писатели. В този триминутен филм София става Дъблин за Блумсдей 2020, тъй като локациите от романа се пренасят в българската столица. Тази версия може да бъде видяна на Facebook страницата на Посолството: https://www.facebook.com/EmbassyofIrelandSofia/videos/3022036694548532/.

Повече за Блумсдей, Джойс и ирландската литература може да научите от интервюто на живо с посланика на Ирландия Майкъл Форбс по БНТ , в предаването „Култура БГ“ от 9.00 часа на самия Блумсдей, 16 юни.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.