Ивайло Цочев за Проект ЕКО: Не става със сочене на пръст, трябва личен пример

Ивайло Цочев

„Проект ЕКО”  конкурсът на младите, в който те сами намират решения на наболял екологичен проблем в България, се ражда по идея на 20-годишния Ивайло Цочев. Вече няколко години той се занимава с организацията на събития и инициативи, свързани с екология и устойчив бизнес. Компанията му Нулев Отпадък е насочена именно към популяризирането на комплекти за природосъобразен начин на живот.

Пред Вевести.бг Ивайло Цочев разказва как е започнал да се занимава с Нулев Отпадък, какво е посланието му към читателите, на които не им е безразлично бъдещето на планетата и защо организира „Проект ЕКО“.

 

– Ивайло, как се роди идеята ти за Нулев отпадък? Какво преля чашата ти на търпение и реши сам да се захванеш образно казано със „спасяването на планетата“?

– Както повечето хора, аз отдавна знам за нарастващите екологични проблеми на планетата. Като по-малък предполагах, че нещата ще се променят от самосебе си – или държавите ще се споразумеят за решение, или фирмите ще отстъпят част от печалбата си за намаляване на негативния си отпечатък… Само че не виждах достатъчно примери за това, сякаш ситуацията ескалира все повече и повече, вместо да се работи над овладяването ѝ. Затова, когато разбрах за философията на Нулев Отпадък – и по скоро частта с личния пример и персоналната промяна, се реших да предложа достъпно и функционално решение за всеки, който е убеден в нуждата от конкретни действия. Аз имам малко по-различен подход и виждания от повечето активисти за социална промяна – аз смятам, че истинската, устойчива промяна идва от индивида – затова искам и да дам шанс на всеки желаещ сам да се нагърби със „спасяването на планетата“. Това обаче не означава само да се сочат пръсти или да се насточва за глобални мерки – а да се води с пример.

– Разкажи повече за конкурса „Проект ЕКО“. Какви са първите кандидати?

–  Проект ЕКО е нещото, което олицетворява амбициите ми за моята работа с Нулев Отпадък. Още от самото начало исках да ангажирам млади хора, компании и организации в обща посока – смятам, че това е механизмът за постигане на дълготрайна промяна. Идеята е младите хора, които са най-засегнати от климатичната криза, да представят идеите си за разрешаване на текущи екологични казуси. Те ще срещнат подкрепата на компании и организации, които ще допринесат със средства и с менторство за реализирането на тези идеи. Вече има някои страхотни разработки, но е рано да се каже – надявам се още много млади хора да се включат и дадат своя глас.

– Защо решихте да ограничите възрастово участниците от 15 до 30 г.? Имат ли младите хора в България „по-зелен“ поглед?

– Исках да се даде шанс на ученици, студенти и млади хора, които да почувстват, че мнението им е зачитано и взимано насериозно – както би трябвало. Много от нас, младите, държим ценни идеи, които биват неглежирани, но когато става въпрос за промените в климата – това е пагубно. Ние сме задължени да имаме зелен поглед, защото без него сме обречени на несигурно бъдеще. Все пак ние сме поколението, което ще усети първите истински необратими екологични промени, тоест да дадем всичко от себе си да ги предотвратим.

– Защо според теб България не е „земен рай“, когато говорим за екология? Кой е отговорен – институциите, хората?

– Не съм и чувал някой да твърди, че България е „земен рай“ – има много политически и икономичекси причини за това, но не бива да се оправдаваме с тях. Както за всичко друго случващо се в страната ни, отговорен е всеки от нас – ние сме тези, които мълчим, когато трябва гласът ни да бъде чут. Затова моята цел не е да обвинявам или да назидавам – аз намирам решения. Силно се надявам, че има още много млади хора, на които също им е дошло до гуша и са готови да покажат истиснките си възможности, впрегнати в сериозните проблеми.

– Какви са твоите три съвета към читателите ни как да живеят с Нулев отпадък?

– Мислете за следата, която оставяте след всяко ваше действие; бъдете упорити; и винаги предлагайте алтернатива, когато посочвате проблем.

Не е нужно всеки да живее с 0 емисии, даже е невъзможно, трябва само малко повече да си даваме сметка за нещата, които приемаме за даденост – като чистият въздух или водата.


На сайта https://projecteco.eu  може да видитепълните условия, на които всеки проект по дадена тема трябва да отговаря, а от  22 юни до 31 юли участниците ще могат да изпратят своите завършени идеи.

Вевести.бг е медиен партньор на конкурса.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.