Спряха багерите на Рилските езера, правят проверка

Екоминистърът Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ и нареди извънредни проверки на изпълнението му.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Според източници на OFFNews и Нова тв разпореждането идва от премиера Бойко Борисов.

Окръжна прокуратура – Кюстендил е разпоредила спешна проверка за разполагане на строителна техника в района на Седемте рилски езера, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

Това се е случило след самосезиране по медийни публикации за извършването на строителни дейности при езерата, съдържащи и снимки на багер при езеро Бъбрека.

От Национален парк „Рила“ обявиха, че изграждат чакълени пътеки в района, както и “спасяване” на езерата от ерозия, която е обхванала почвата заради засиления туристически поток.

Щели да поставят и дървени парапети около езерата, за да не влизат хора в тях.

Проектът е бил обсъждан с обществеността още миналата година и се изпълнява от фирма, свързана с ромския лидер Илия Илиев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.