Борисов: СЗО вчера каза, че лошото тепърва предстои

Бойко Борисов Снимка: МС

За запазване на заетостта на над 300 000 души държавата дава безвъзмездно 1.3 млрд. лева по различни мерки до края на септември, каза премиерът Бойко Борисов началото на заседанието на кабинета, цитиран от БТА.

Приемаме нов дизайн на постановлението на мярката известна като „60/40“. По нея досега са платени 130 млн. лева безвъзмездна помощ и сме запазили 160 000 души работници в близо 9000 предприятия. По мярката има подадени заявления от още 17 000 фирми за още 300 000 души. Досега сме помогнали на фирми от по двама-трима души до предприятия с 2800 работници. Новият дизайн е съгласуван със социалните партньори. В секторите „пътнически превози“ и „туризъм“ сме осигурили субсидии за заплати, като в тези фирми помощта става в съотношение 80/20 и се отпускат допълнително 40 млн. лева. По нова, трета мярка за наемане на безработни, ще дадем 160 млн. лева, осигурени чрез еврофондове, посочи Борисов.

„В Световната здравна организация си сменят непрекъснато позициите -„с маски задължително; без маски задължително“, а вчера казаха, че лошото тепърва предстои, и то когато започнахме възстановяваме икономиката“ каза още Борисов по повод епидемията с коронавирус.

„Вътрешният министър Младен Маринов ще ви даде информация за границата с Гърция – като казахме информационна декларация за минаване на границата, какъв шум беше, а сега онлайн декларациите ги попълват чинно, плащат за магистралите и го смятат за най-нормалното нещо“ каза Борисов. Могат да възникват задръствания и затруднения по границата с Гърция, предупреди обаче премиерът.

Той призова за спазване на реда довечера при мача за финала на купата на България, в който ще играят ЦСКА – София и Локомотив – Пловдив. Премиерът каза на здравния министър Кирил Ананиев лично да отиде на мача и проконтролира спазването на мерките за дистанция между феновете.

Днес вицепремиерът Томислав Дончев ще иде на място на Рилските езера да провери проекта за изграждане на пътеките. „Повече такива глупости да не се правят, това са такива места, където багери, валяци и чакъл не трябва да има и да дразнят почитателите на природата, а и мен ме дразни, каза Борисов.

Той призова министъра на околната среда и водите Емил Димитров да се срещне с представителите на екоорганизациите да решат как да се изпълни проектът без тежка техника и така, че всички да са доволни. „Вземете си липов чай, вземете си мента, глог и валериан, не се инатете и го направете, каза Бойко Борисов на Емил Димитров, който възрази срещу замразяването на проекта.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.