Съдът определи 8 г. затвор за Десислава Иванчева (допълнена)

Биляна Петрова и Десислава Иванчева

Апелативният спецсъд осъди бившия кмет на “Младост” Десислава Иванчева на 8 години лишаване от свобода, предаде БГНЕС.

Заместничката на Десислава Иванчева – Биляна Петрова получи 7 години затвор.

Бившият районен кмет на Младост Петко Дюлгеров е осъден на 6 години затвор.

На предишното заседание на 3 юли прокуратурата поиска още по-тежки наказания за бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров. На първа инстанция тримата получиха съответно 20, 15 и 12 години затвор по обвинение, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Съдът призна Десислава Иванчева за виновна, че като кмет на район „Младост“ е поискала и получила подкуп, а Петрова за виновна в това, че като съучастник и помагач умишлено е улеснила Иванчева да поиска и приеме подкуп. Дюлгеров беше признат за виновен, че е улеснил бившия кмет в деянието й.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок.

„Ние сме абсолютно невинни. Продължаваме напред и въобще няма да се дадем “, заяви бившата кметица на Младост пред медиите. „Делото отива със сигурност на Върховен съд, още днес ще пусна жалба“, каза адвокатът й Николай Хаджигенов. „Аз  отново не чух нито една дума за какво съм осъдена“, заяви Биляна Петрова.

Прокурор Тихомир Стоев каза, че има 15-дневен  срок както за жалба така и за протест пред ВКС. Той каза, че касационният протест е нещо, което не може да бъде спонтанен акт, то трябва да бъде обмислено сериозно и той ще го направи това в следващите дни. „И със сигурност ще бъдете уведомени, ако реша да пусна такъв протест“, каза той пред медиите.  Обвинителят на прокуратурата каза и го твърдеше и пред първата инстанция, твърдеше го и преди втората инстанция, че е налице деяние по приемане на подкуп и деяние по поискване на подкуп. „На първата инстанция тримата подсъдими бяха осъдени само за приемане на подкуп. Настоящият съдебен състав ги осъди и по двете форми на изпълнителното деяние. Това за нас е победа дотолкова, доколкото винаги сме считали, че са налице и двете форми на изпълнителното деяние заедно. Та в тая насока съм удовлетворен от решението“, заяви прокурорът. Той обясни, че присъдите не са самоцелно намалени, а се касае за преквалификация. „Това е втория по тежест, но не най-лекия състав на подкуп и са различни диапазоните на наказуемост“, обясни обвинителят и добави, че присъдите са близо до горната граница, която се привижда за този тип престъпление. „По този състав няма как да им дадат 12 години или 13 години, могат да им дадат най-много 10“, заяви прокурорът.

 

1 Коментар

  1. Много интересна присъда. Без да си е купила дори един сладолед или в някоя нейна банкова сметка да е постъпила и една стотинка присъда от 8 години. Пък дори да става дума за 70хиляди евро/което е много съмнително/ това си е една дребна откъдето ида я погледнем сума.Ами ако има правосъдие и е еднакво за всички как трябва да осъдят тия които откраднаха милиарди от корпоративна банка,стотици милиони от хазарта , кредитните милионери през деветдесетте а също и крадливите приватизатори и още много други корупционни сделки ощетили българския гражданин с милиарди??? Ама така също да се потърси и отговорност от власт имащите които са им съдействали за тези кражби.Не не не. Всички откраднали или съдействали да се откраднат милиарди или стотици милиони съдебната система и власт имащите ги изкарват НЕВИННИ.ЕЕЕЕЕЕЕ МРЪСНА И ДОЛНА ДЪРАЖАВА ако въобще е държава. ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е: КОГА ЩЕ ЗАКРИЕМ ТАЯ ДЪРЖАВА????

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.