Две актриси от Народния театър представят разкази на Мирела Иванова под открито небе

Мирела Иванова Снимка: Даниел Димитров

Две актриси от Народния театър ще представят разкази на своята приятелка, колежка и духовна спътница Мирела Иванова. Вяра Табакова и Илиана Коджабашева ще излязат на 12 юли под открито небе, в двора на театъра, за да изиграят любимото си четиво.

„Тези истории са се случили, само хората са други или другаде“. Това е епиграфът към книгата „Всички разкази са за теб“, в която българските времена се събират като пулсиращо кълбо в слънчевия сплит на героите, разказва пред БТА авторката Мирела Иванова.

Дон Даньо, комуто всичко е отнето, съумява да дочака сиянието на любовта, макар само от сряда до събота, небесната Моника се завръща като мистична сянка в съдбите на тези, които най-малко я очакват, Едит със зъби и нокти се бори да удържи разпадащото се от задъхано препускане битие, загръщайки го във виолетовото си палто, проф. Ичо обикаля градовете на Европа, за да открие себе си.

„Разказите на Мирела Иванова казват по един или друг начин: „Това е животът ни, той е болезнено разпънат между страхове, колебания, надежди – но това е той. Разговаряме с родителите си на други, чужди езици, единствено децата ни крепят като паяжинки към стената на дните, любовите ни се раждат с възторг и се разкъсват, нямаме молитва, а само усещане за нея…“, пише д-р Гергина Кръстева от Пловдивския университет.

Вяра Табакова и Илиана Коджабашева са подготвили своеобразни моноспектаклови прочити на два от разказите – „Сенки“ и „Всички сме някакви герои“, а в драматизацията на разказа „Двете Ирчета и Марето“ малка артистична роля е отредена и на авторката. Музиката също ще бъде част от тази специална юлска вечер.

Мирела Иванова започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 г. Автор е на седем поетични книги и два тома с публицистични текстове. Повече от 15 години като главен уредник на къщата-музей „Иван Вазов“ в София. От 2016 г. е драматург в Народния театър.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.