Ройтерс: България и Хърватия ще бъдат пуснати веднага в чакалнята на еврозоната

Европейски съюз Снимка: pixabay.com

България и Хърватия ще бъдат допуснати до валутно-обменния механизъм ERM II, известен като чакалнята за еврото.

Това съобщи агенция Ройтерс като се позова на източници от европейските институции преди началото на срещата на финансовите министри от Еврогрупата по-късно в четвъртък, пише Свободна Европа.

Четири източници заявяват пред информационната агенция, че двете държави ще останат през следващите три години в чакалнята, за да се прецени стабилността на националните им валути преди да влязат в еврозоната и да приемат еврото.

България и Хърватия са единствените европейски държави, които са заявили интерес за влизане в чакалнята за еврото. България го направи през юли 2018 г., а Хърватия – година по-късно. Те се ангажираха да извършат редица реформи, за да бъдат включени в ERM II, а Еврогрупата поиска от тях да влязат в Банковия съюз еднновременно с чакалнята за еврото.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове. Решението ще бъде обявено извън работното време на борсите и вероятно през уикенда, за да се избегнат спекулации на финансовите пазари, информира още Ройтерс.

Според агенцията България и Хърватия ще бъдат незабавно приети във валутно-обменния механизъм, след като получат зелена светлина от финансовите министри от еврозоната, които ще заседават чрез видеоконферентна връзка в четвъртък и петък. Очаква се да бъде избран и нов председател на Еврогрупата, тъй като мандатът този на досегашния Марио Сентено изтича. Кандидатите за поста са трима – финансовите министри на Ирландия Паскал Донахю, на Испания Надя Калвино и на Люксембург – Пиер Грамена.

България трябваше да направи реформи във финансовия и банковия си сектор до лятото на 2019 г., но решението за нейната кандидатура за чакалнята на еврозоната беше неколкократно отлагано. Последно тя трябваше да укрепи капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), за да получи достъп до механизма ERM II. Това беше сторено в средата на юни, когато Българската банка за развитие изкупи 20% от акциите на ПИБ.

След като страните се присъединят към ERM II, те остават в механизма за около две години преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната – процес, който отнема приблизително още една година. Това прави 2023 г. най-ранната възможна година за членство в еврото за България и Хърватия.

1 Коментар

  1. Нещо се случва, нещо съдбовно, нещо което трябва да се спре.Няма нищо случайно.Изненадващо се предприемат светкавични мерки …Днес има много събития- арести в президенството, изземване на документи,пакета мобилност бяхме саботирани и бе като сигнал за нещо опасно за бившия соц лагер.И светкавично ни приемат с Хърватия в чакалнята на еврозоната, като преди това Путин стана Император и после бунтове в Сърбия.Императорът май е замислил тази пълзяща революция/И нашите нац. предатели изпълзяха в цайтнот- видяхте ли ги платените подлоги на императора до 2036 година , новия Фидел Кастро, който ще властва до 86 годишна възраст. Само ги вижте кои са ДЕБЪ, Минеков, Бабикян , сестрите от прозореца…Оффнюз, Медиапоол, цялото БСП, АБВ, .Ако не знаете АБВ и Бобоков са едно цяло.И всички знайни и незнайни борци срещу България в защита на имперските енергийни и икономически интереси.Президента хич не го пиша- кукла на конци, важна е Деса и нейния първи мъж….Като в ТВ сериал сме.Всички ТВ значт преди събитието да е станало.ООО, забравих Нона Йотова- съпругата на собственика на сайта „Актуално“,бивш мин на Вътрешните работи-най- опасния ,Богомил Бонев. Той не е на протеста , но участва в манипулиране на масите.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.