Съветникът на държавния глава по сигурност и отбрана Илия Милушев е обвинен като подбудител за извършване на длъжностни престъпления с цел да причини вреда на председателя на Агенцията по разузнаване. Обвинението му е повдигнато след 4-часов разпит, като от прокуратурата му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Това съобщи пред bTV неговият адвокат Атанаска Каракашева.

На влизане във Военната прокуратура по-рано днес той заяви, че се чувства идеално.

Илия Милушев беше задържан вчера във връзка с разследване за разгласяване на държавна тайна. Първоначално той е бил свидетел, но след извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция „Технически операции“. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция „Разузнаване“. Според агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна.

Президентският съветник е обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на администрацията на президента. Това наложи извършването на действия по разследвания и в сградата на „Дондуков“ 2 вчера.

Вчера от ДАНС обявиха, че Илия Милушев е лишен от достъп до документи с ниво „Строго секретно“, а на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов, който също беше задържан, е връчен отказ за достъп до класифицирана информация.

Узунов вече е обвиняем за търговия с влияние