Владимир Чуков: Чрез „Св. София“ Анкара казва какви ще са отношенията с Атина

Света София в Истанбул Снимка: pixabay.com

Темата с храма-музей „Света София“ в Истанбул преминава в политическата плоскост. „Св. София“ е византийската патриаршия, там е било седалището на патриарха, което е било политически център, затова, превръщайки този политически център в джамия, Ердоган го изтрива“.

Това коментира пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков.

Гой отбеляза, че следи гръцките медии, които обвиняват правителството си, че гледа на въпроса политически, а не религиозно.

„Ердоган има интересен подход, когато икономиката закъса, когато има проблеми от вътрешнополитическо естество, изважда външен инструмент, външно събитие. И „Св. София“ е част от предизборния инструментариум, но до изборите има много време, затова „Св. София“ се вписва в ожесточената битка през последните месеци между Гърция и Турция. Превръщането на „Св. София“ в джамия е част от отговора на Анкара какви ще са двустранните отношения с Атина“, допълни проф. Чуков в предаването „Хоризонт за вас“.

Арабистът подчерта, че съпротивата срещу един такъв акт не е била убедителна от различните християнски църкви:

„Позиции бяха заети от правителствата, а не от църквите. Единодушното е, че става въпрос за турска вътрешна политика

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.