Румен Радев: Изходът е оставка на правителството и главния прокурор

Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Пресслужба на държавния глава.

Изходът от създадената ситуация е един – оставка на правителството и главния прокурор.

Това каза президентът Румен Радев в обръщение към народа, което направи на „Дондуков“ 2, цитиран от БТА.

Насилието и манипулациите на могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак, са недопустими и обречени, заяви Радев.

По думите му се формира национален консенсус антимафия, който обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта.

Радев призова органите на реда да се придържат към закона и изрази убеждение, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри. Президентът призова протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации. Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват правовата държава и бъдещето на България. Силата е в истината, в непреклонността и единението, каза президентът Радев.

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България, каза Румен Радев.

Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет, бездействие спрямо грабежите, погазването на презумцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите, заяви държавният глава. Той посочи още, че адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

„Гневът е дълбок. Трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила“, заяви Радев.

По думите му мафиотизацията на управлението е накарало свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години.

„Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона и принципите и правилата“, каза още президентът. Той заяви, че решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, е целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.