Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт

Вицепемиерът Томислав Дончев. Снимка от ТВ "Европа"

Благодаря на всички, които протестират без да нарушават обществения ред. Благодаря и на полицаите. Вероятно очаквате след включването на президента Румен Радев огледална реакция. Не няма да има огледална реакция, няма да кажа, че правителството иска оставката му. Това би ни вкарало в още по-тежка институционална криза.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг заедно с военния министър Красимир Каракачанов и социалния министър Деница Сачева в Министерския съвет.

„Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение на съветниците на президента“, каза още Дончев и допълни, че Радев е поискал цялата власт сега и безконтролно.

„Ако някой иска цялата власт сега, нека да обясни защо“, каза още Дончев и коментира, че има точка, от която връщане назад няма.

„Днес заявявам, че българският президент има малко повече от година до края на мандата си и аз държа да довърши мандата си. Не очаквайте от мен да хуля президента. Какво поиска днес г-н президентът. Днес той поиска цялата власт. Т.е. – „Искам цялата власт сега и безконтролно“. Но да допълня, че това върви със споменаването на някакви цели. Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено политиците. Искам да призова всички да пазим държавата. Нямаме алтернативна България и алтернативни институции“, посочи още Дончев.

„Правителството не е на Бойко Борисов, МВР не е на Младен Маринов, Президентството не е на Румен Радев, но България е на всички България“, заключи Томислав Дончев.

В извънредния брифинг участие все и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя заяви, че случващото се тревожи всички разумни български граждани. „Това правителство е законно избрано и призиви за метежи ни напомнят за други практики и друго време, каза Сачева. – Нека да мислим не просто как да подкрепяме псевдо проекта „Българско лято“, а да мислим какво следва през зимата. Човек, който призовава към протести, трябва да знае на къде води държавата.“

„Г-н Радев за последния ден не намери време и не коментира пробивът, че България е влязла в чакалнята на ERM II. Нека, ако някой има други планове за страната, да излезе и да ги каже“, добави Сачева и отново помоли всички да уважават институциите и да спазват мира.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов сподели, че на него никога не му се е вярвало, че ще трябва да прави подобни изказвания, особено за Румен Радев, когото уважава.

Той сподели, че всеки има право да протестира, но никой да не посяга на чужда собственост и да спазва законите.

На журналистически въпрос дали Васил Божков стои зад протестите, Красимир Каракачанов заяви, че не знае кой е организаторът, но разкри, че от неговите прозорци на кабинета се е виждала футболна агитка. Той сподели още, че знае за случай за предложени 50 лв. на човек, за да се участва в протеста.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.