Юлиан Попов: Няма да откраднат 29-те милиарда, но може да ги похарчат мързеливо и нехайно

Юлиан Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Публикацията е от фейсбук профила на Юлиан Попов по повод новината, че България може да получи 29 млрд. евро от следващия бюджет на Европейския съюз

1. Нито сме се провалили, нито сме победили. България играе много ограничена роля в преговорите за европейските средства. Причината е нашата „усвоителска“ нагласа и липсата на национална стратегия, на основата на която да водим преговори по стратегически въпроси.

2. 29 милиарда евро няма как да бъдат откраднати. Те обаче могат да бъдат мързеливо и нехайно употребени. Разбира се, в този режим на лениво захранване може да се краде и да се пилее много.

3. Крадците стават все опитни. Някои от тях ще привлекат средства по най-законния и неукорим начин и дори ще свършат и нещо полезно покрай кражбата.

4. Решенията са разочарование за Урсула фон дер Лайен. Парите за нейните любими неща бяха силно орязани – международната дейност от 10.5 милиарда на 3.5 милиарда, а хуманитарната помощ от 5 милиарда на нула. Това ще рече, че нейната амбиция за „истинска геополитическа Комисия“ се блъсна в стената. Ако има таланта на Кристалина Георгиева, ще успее да преодолее това ограничение, но май го няма.

5. Удар понесе една от най-успешните програми на ЕК – InvestEU, чийто бюджет беше свит от очакваните 15.3 милиарда на 5.6 милиарда, а по едно време май дори се опитваха да го смъкнат на 2.1 милиарда. Това може да се отрази зле на вътрешната конкуренция и съответно на общата конкурентоспособност на ЕС.

6. Хоризонт Европа – от 13.5 милиарда на 5 милиарда. Удар за научните изследвания и за Мария Габриел, която отговаря за програмата. Дръпване назад за ЕС след всички заявки колко са важни научните изследвания. Жалко.

7. Фондът за справедливия преход беше свит от 40 милиарда, на 30 и накрая на 10 милиарда. Това са парите за въглищния преход и подобни програми.

8. 30% ot целия пакет ще трябва да се насочи към дейности срещу климатичните промени. Целият пакет трябва да е съобразен с климатичното споразумение от Париж и климатичната неутралност през 2050. Това ще рече, че много скоро ще видим различни правила, които ще направят голяма част от финансирането климатично обвързано. Вероятно ЕП ще играе по-важна роля в този контрол, отколкото е заложено в момента.

9. Постоянно критикуваната и щедра Обща селскостопанска политика ще се реформира, малко. В нея 40% от разходите ще са климатично обвързание. Този процент би трябвало да ни подскаже, че трябва да се насочим към по-устойчиво земеделие. Не би било зле държавата сериозно да финансира селскостопанско висше образование и изследвания.

10. Контролът върху използването на средставата ще се затегне. Трудно е да се каже как точно, защото предстои да се изясни още ролята на Европейския парламент и някои други механизми, но е много вероятно да се очаква по-интелигентен контрол. Тоест контрол, който е в по-голяма степен обвързан със стратегическите цели на ЕС и с убедителни стратегии на самите държави членки.

С две-три думи: добра възможност за ЕС, прекалено взиране навътре, оттегляне от научни изследвания (за съжаление), шанс за България, който можем драматично да провалим, ако нямаме много сериозен и отворен навън и нагоре стратегически план.

2 Comments

  1. Де що има пролетарий,всички са на фронта!Венсеремос!

  2. Коментарът е интересен.
    Да, могат да се похарчат мързеливо и неефективно.А правителство на Радев и БСП как ще ги похарчи? Не ми се мисли, защото имам спомени какво стана още при Станишев, и то когато по-разумната(но не ипо-морална) НДСВ беше в правителството.

Коментарите са ограничени.