Коронавирус: Вдигат заплатите на 6000 здравни работници на първа линия

С 30 на сто ще се повишат заплатите на над 6000 работещи в системата на здравеопазването на първа линия в условията на епидемията на коронавирус, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, предаде БТА.

До края на годината ще бъдат отпуснати и над 100 млн.лв., за да могат работещите да получат и чисти 1000 лв. над възнагражденията си, обясни той.

Медиците на първа линия ще получат и ваучери за почивка на стойност 210 лв. По думите на министър Ангелов, до края на годината за системата на здравеопазването ще бъдат осигурени над четвърт милиард лева.

Заплатите ще бъдат увеличени на работещите в РЗИ-тата, държавните психиатрични болници, в центровете за трансфузионна хематология, в Националния център по заразни и паразитни болести и др.

За 44 лечебни заведения със структури за лечение на пациенти с инфекциозни болести ще бъдат предоставени над 9 млн.лв.

Общинските болници ще бъдат подпомогнати с 19 млн.лв., обмисля се и повишаване на средствата за работещите в извънболничната помощ.

Очаква се от 1 август да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки с 10 процента.
Министерството на здравеопазването е закупило над 300 апарата за дихателна реанимация, разпределени в университетските и държавните болници, като предстои закупуването на такава апаратура и за общинските болници.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.