Осъдиха Румен Овчаров на 2 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок

Румен Овчаров. Кадър от бТВ

Специализираната прокуратура постигна осъдителна присъда на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, предаде БГНЕС.

Специализираният наказателен съд наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на “Мини Бобов дол” ЕАД нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева

Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост Специализираният наказателен съд наложи и на бившия изпълнителен директор на “Мини Бобов дол” ЕАД Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери – 22 775 574,35 лева. Съдът уважи гражданския иск в този размер,

Съдебният състав мотивира налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.

1 Коментар

  1. Правилно и крайно време беше!!!Колко години чакаме някой да каже,какво имаше в касата на Вальо Топлото в плик с Р.Овч.???????Така и не дочакахме.Но рано или късно всичко ще си дойде на мястото.Прононсиран манипулатор-милионер,като Р.Овч.ще бъде осветен.Друг е въпроса,че делата ще се точат с години и той нищо няма да плати на държавата…Остава му да дърпа конците на приватизаторката Нинова и да се надява да му се размине.Тя му е задължена и ще го брани до откат.Сигурно ще поиска и конгреса да го защити…..Но това няма,как да стане защото в БСП не го дишат масово!!!Може пък Илиана Йотова да му помогне…..

Коментарите са ограничени.