Надзирателите в затворите готови за протест: Борисов не си изпълнил поетия ангажимент

Софийски затвор Снимка: gdin.bg

Протестна готовност обявиха надзирателите в затворите, предаде БНР. Решението е взето след среща с ръководството на Министерството на правосъдието, на която е станало ясно, че и през следващата година няма да бъдат открити исканите нови 200 щата в системата.

В софийския затвор 29 надзиратели се грижат за сигурността и охраняват малко над 800 затворници.

Ивайло Григоров – председател на синдиката на служителите в затворите, припомни, че при протестите миналата година основното им искане е било да се увеличи щатът в специализираните дирекции „наказания“ и „Охрана“.

„Тогава бе поет ангажимент за увеличаване на щата през следващите три години с по 200 бройки годишно, за да няма инциденти и бягства“, каза Григоров.

Според него малкият брой служители е проблем и доказателство за това са бягствата през тази година.

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви, че министерството е направило необходимото исканията на синдиката за увеличаване на щата да бъдат включени в бюджета за 2020 г., но все още няма потвърждение.

От синдиката на служителите в затворите са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще преминат към стачни действия. Днес те ще изпратят отворено писмо до медиите и отговорните институции в страната, в което ще посочат проблемите и настояват за залагане на сума в бюджета, с която да се осигури разкриването на тези 200 щатни бройки.

Пред сградата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в София ще се проведе пресконференция по повод нарастващото недоволство и разочарование от неспазено обещание на министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от Синдиката.

На 31 октомври премиерът Борисов пое ангажимент да се разкрият нови 200 щатни бройки в дирекция „Изпълнение на наказанията“ и дирекция „Охрана“.

„Смятам, че с това разпореждане на министър-председателя синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания, като припомням, че досега са удовлетворени исканията им за увеличение с 10% на възнагражденията, включително и всички искания, които касаят установяване на по-добър регламент в законодателството във връзка с осъществяване на тяхната дейност и условията на труд, каза министър Данаил Кирилов на 31 октомври 2019 г. – Имаме непрекъснат добросъвестен диалог със синдикатите. Смятам, че синдикатите имат основанията да имат претенции. Въпросът е тези претенции до каква степен би могло да бъдат обезпечени от държавния бюджет.“

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.