Юлиан Попов за протестите: Недоволството е към властта, но и към опозицията

Юлиан Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

„Има много силен граждански порив за пренареждане на политическите сили, който не е насочен само към правителството, но и към парламента. Това е много интересно, защото в такава ситуация е нормално да видим засилване на подкрепата към опозицията и оттегляне на подкрепата за управляващата партия. Това, което виждаме, е както оттегляне на подкрепата за управляващата партия, но дори в по-голяма степен оттегляне на подкрепата за парламентарната опозиция“.

Това каза пред БНР Юлиан Попов, министър на екологията в служебното правителство на Марин Райков, в коментар на резултатите от огласено социологическо проучване на „Алфа рисърч“.

„Популярността на БСП е спаднала повече, отколкото на ГЕРБ, което поставя много сериозни въпроси за това какъв тип представителство би искал да види българският народ и какво е грешно в тази система, че недоволството е към една по-широка система, която излиза извън правителството и парламента“, добави Попов.

Той посочи, че има много голяма колебаеща се част от анкетираните – 45%, които заявяват, че още не са решили за кого да гласуват.

Според него антиправителствените протести са състезание и залагане:

„Това е големият проблем, че се извършват залагания върху бъдещето на политическата структура в България от извън политически и извън публични структури, най-общо известни като митичното КОЙ“.

По думите на Юлиян Попов интересно в социологическото проучване е навлизането на темата за антисистемните партии:

„Поява и издигане на две групи – около Мая Манолова и около Слави Трифонов, които се представят като антисистемни, но в същото време са крайно популистки и не представят решения за каквото и да било. Прави впечатление, че кампаниите им са изключително професионални“.

Според Попов главният прокурор Иван Гешев е престъпил „всички норми на поведение и на професионализъм в тази много важна институция“ и с това е предизвикал вълна от недоволство:

„В една демократична държава, когато има сериозен проблем, какъвто е с главния прокурор, демократично решение трябва да се намери“, категоричен беше Попов и добави, че едно от решенията е това, което прави „Демократична България“ в момента – да следи отблизо дейността на Гешев. Той изрази недоумение защо Манолова, Трифонов и парламентарни опозиционни сили странят от тези демократични начини на контрол на главния прокурор и не говорят за това.

Попов посочи, че не участва в протестите на българите в Лондон, където живее.

Цветозара Тронвил – координатор за протестите на българите във Франция, коментира в предаването „12+4“, че са изпратили нота до дипломатическите мисии в Париж:

„Иззехме функциите си на суверен в държавата и де факто подадохме оставката на г-н премиера директно пред дипломатическите мисии в Париж. Дори и символичен да е жестът, той е с изключително голямо значение и тежест“.

1 Коментар

  1. Няма значение какво казват разни познати стари муцуни, изплували от блатото на далечно и близко минало.В последно време медиите им се радват , защото така си оправят бюджета , особенно ..как възторжено отразяват крясъците под команда – Екшън- пускаме камерите. Важно е едно , че ако има само един разумен човек на протеста, той би се усъмнил в очеваден факт- протестира се във време на пандемия , протестира се срещу законно избрано правителство по закони писани от всички партии ,които са били в Парламента. Не се протестира „срещу“, протестира се „за“.ЗА съсипване на държавността, за спиране делата срещу олигархията , за скъсване на крехката нишка с нормалните държави в Европа, за връщане във времената на ВИС и СИК, на рекета към бизнеса, за обирите по мостове и магистрали, за убийства на бизнесмени , като Манол Велев , чийто бизнес се опитаха да откраднат , без значение какъв е той самия. За властта на мафията.Този , т. н. протест , не е никакъв протест , това са фашистки формирования , които не се подкрепят от никого ,който малко има памет и интелект.И всички тези- Манолова, Славчо са толкова зависими , че са длъжни да правят партии и да участват в пъклени планове на едни опасни за нацията и народа хора. Няма протест – има терор.Тези хора не искат нищо , освен властта и беззаконие.Всичко е фалшиво и новини , и проучвания- това са тъмните сили , това е черния свят на подземията.Да викаш Долу Гл Прокурор , когато той започва разследване за шпионаж и незаконна приватизация? Това какво е – Италианската мафия в нов вариант. Черни чували- да бяха си сложили бели качулки , като Куклъкс клан.Затваряне на магистрали – това никой не го е правил. За да го правят , значи много страшни хора са им наредили и те , като Дойче Югенд го изпълняват- господаря си е платил- смееш ли да не изпълниш.Срещу народа е обявена война- не ни зачитат и не ни забелязват- а ние сме още живи , надявахме се да бъдем спокойни, но черните фанелки ще завладеят живота ни- престъпниците са на ход!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.