Ново 20: Руснаци видяха българска следа в чудовищния взрив в Бейрут

Експлозията в Бейрут

Твърдение за българска следа в разследването на чудовищния взрив в Бейрут направи председателят на Далекоизточната регионална организация на Руския профсъюз на моряците Николай Суханов, съобщи Дир.бг, като цитира РИА Новости.

Той обяви, че собственик на кораба „Rhosus“, превозил взривилия се амониев нитрат, не е вече посочения от големите медии Игор Гречушкин от Хабаровск, а българската компания Briar Wood Corporation.

Суханов разказа, че корабът е пътувал под „удобния флаг“ на Молдова. Синдикалистът признава, че когато кораб плава под чужд флаг, истинският собственик много трудно може да бъде разкрит, както и че много често се съставят документи, които го „спасяват“ от носене на отговорност. Въпреки това обаче той настоява, че регистрацията е на името на българската според него фирма.

„Rhosus“ е превозвал амониевата селитра от Батуми към Мозамбик, но е акостирал принудително в Ливан заради технически проблеми. След проверка пристанищните власти са му забранили да излиза в открито море. Гречушкин е фалирал и е изоставил екипажа – моряци от Русия и Украйна, за близо година в Бейрут. Счита се, че в момента бившият собственик живее в Кипър.

Мощният взрив в ливанската столица избухна на 4 август. Броят на загиналите при експлозията нарасна до 135, близо 5000 са ранените.

Властите в Бейрут вече съобщиха, че експлозията е избухнала при заваръчни работи. Премиерът Хасан Дияб заяви, че в склад на пристанището от 6 години е имало 2750 тона амониева селитра. При това взривопасното вещество е било складирано на пристанището без никакви мерки за сигурност.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.