Радан Кънев: Не е отговорност, а окопна война срещу бъдещето и единството на нацията

Радан Кънев

Публикацията е от фейсбук страницата на Радан Кънев

Посланието на управляващите е – “оставете ни да свършим важната работа”. Вицепремиерът Дончев дори обяви, че се работи активно по национален план за инвестиции по NextGenerationEU (планът на ЕС за възстановяване и модернизация).

Това послание е стратегически погрешно, дори цинично.

Ако ГЕРБ/ОП/ДПС можеха да вършат важната работа, нямаше да се стигне до сегашната безпрецедентна институционална криза. Ако 44 НС можеше да приема компетентни и почтени закони, 60% от гражданите нямаше да искат предсрочни избори. Ако Борисов можеше да гарантира върховенство на закона и свобода на медиите, нямаше да имаме главен прокурор, който да запали искрата на институционално напрежение и да се гаври със законността.

Преди всичко – ако управляващите можеха да осигурят национално съгласие около Национален възстановителен план, нямаше да го работят на тъмно.

Стратегическият обществен интерес е тъкмо обратният:
1. Да се свали общественото напрежение с близка дата за избори.
2. Да се постигне базово съгласие между основните политически сили за промяна в правосъдието.
3. Да се начертае обща стратегия за икономическо възстановяване и модернизация, с която да се ангажира непартиен, национален борд за инвестиции, управление на Зелената сделка, модернизация и реформи, който да обединява експертния потенциал на нацията.
4. Да се проведат честни избори, след които парламентът, очевидно със силно подновен състав и ново доверие, да вземе необходимите решения, в т.ч бюджет за 2021 и 4-годишна бюджетна програма за реформи.
5. Да се излъчи кабинет, чийто състав да олицетворява националното желание за бърза модернизация и скъсване с корупцията. Кабинет, който да следва парламентарната воля и който да отразява възхода на новото поколение българи, тези, чиито възгледи за политика са несъвместими с корупцията и застоя.

Това е отговорност. И това ще е трудно за всички политически партии – новите, които сме във възход, и старите, които са в упадък.

Другото не е отговорност, а окопна война срещу бъдещето и единството на нацията.

6 Comments

  1. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НИСЪК КОЕФИЦИЕНТ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ -IQ. И НЯМА КАК ДА Е ДРУГО, СЛЕД КАТО ОМРАЗАТА И ЗАВИСТТА ГО ЯДАТ ОТВЪТРЕ НЕПРЕКЪСНАТО.

  2. Раданчо, проблемът в твоя план е, че между точка 1 – оставка и точка 4 – провеждане на избори, има две точки, които, ако трябва да се изпълнят, ще минат десетки години. Т. е., ако можем да издържим десетина години с правителство на Фигуранта, докато се изпълнят точки 2 и 3, тогава планът ти е правилен.

  3. Точно ти да мълчиш, щото те знаем що за стока си. Беше във властта и извиваше ръце за благинки, постове,друго не си спомням да си допринесъл , освен качествено да пречиш, щото си завършен некадърник.И пак си кажи , КОЙ те вкара в ЕП?За тези , които не знаят …варненска групировка с 3 букви. Като скакалец подскачаше и се кланяше , докато му обеящаят.Е, интересно, какво прави в ЕП, за какво отговаря и как защитава българските интереси.Отговорът е ясен- работи срещу законността в страната и законното правителство.Върти далаверки иначе, щото …такива като него имат политиката за лично облагодетелстване.

  4. Кое е единството на нацията усмихнат читалищен деецо?Поведението на културно-масовика от Дългонос или поддръжката за червената мафия в лицето на Нинова и Радев?Относно възхода ви,не бързайте.Всеки,който е бил на дъното,след това се намира във възход.Повече от 5,6% засега са мечти на гладна кокошка.Ако сте,(а не сте)умни политици,а не клакьори ще изчакате редовни избори.Сега ще спечелят отново ГЕРБ и БСП.Вижте,как се покриха ДПС!Както винаги мишоците са най-хитри!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.