Излиза една изключително полезна „Книга за смъртта“

Една необикновена книга всеки момент ще излезе от печатницата. Тя е от типа книги, за които казват: „Ама бива ли да се говорят такива неща на деца?“

Издателство „Точица“ и фондация за палиативни грижи „Ида“ смятат, че бива.
И не само бива, а трябва.

И то точно така, както го прави Пернила Сталфелт – ведро, без заобикалки и табута, с откритост, която подсказва на детето „Добре, ако не разбираш нещо, можеш да ме попиташ, няма да се притесня, изчервя, разплача, няма да те излъжа, а ти да се чувстваш виновен.“ Защото децата имат въпроси. И с натрупването на заобикалките работата става все по-сложна. Разговорът е терапевтичен и децата не бива да бъдат оставени сами в трудните въпроси, смятат от „Точица“.

А „Книга за смъртта“ освен всичко друго, е смешна. Понеже съдържа и всякакви хорски измишльотини по въпроса (как да различим истински призрак от фалшив чаршафен призрак с маратонки, какво става, ако се преродиш в птичка и можеш да… на главите на онези, които те дразнят, как комарите отмъстиха на вампира Ян-Оке). И честна, защото говори и за тъгата. Но пък и за мексиканския празник на мъртвите!

Преводът на „Книга за смъртта“ е дело на Росица Цветанова, рисунките са на авторката, а дизайнът на книгата е на Миглена Папазова.

Съвместно издание на „Ида“- Фондация за палиативни грижи за деца, и издателство „Точица“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.