Юлиан Попов: Ще оцелее ли ГЕРБ въобще като политическа партия?

Юлиан Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Публикацията е от Фейсбук страницата на Юлиан Попов 

Бойко Борисов опита всичко, за да се задържи: раздаде пари, свика конференция, раздаде още пари, наруга летците, раздаде още пари, уволни министъра на туризма, ходи до Брюксел, каза, че е донесъл от там още пари, обеща, че ще се оттегли, само още малко да остане, раздаде още пари, навъртя хиляди километри запретнал ръкави зад волана, слуша “корона чао”, заплашва, моли, пак раздаде пари. Нищо не работи.

Очевидно вече е от другата страна на повратната точка (tipping point) и оттам връщане назад няма. Това което го прехвърли от другата страна на баира е това, че не се разграничи от Гешев, Пеевски и Доган. Категорично и навреме. Сега дори и да го направи, няма да има ефект. Дали не иска, не може, не му разрешават или не разбира, вече няма особено значение.

Възникват два важни въпроса. Първият е дали ГЕРБ ще оцелее въобще като политическа партия.

Вторият е ще се отвори ли политически вакуум, който да се насели от кукувиците на недоволството – Мая Манолова, Слави Трифонов и внезапните джокери на изборното навечерие.

Съдбата на ГЕРБ зависи от това дали ще се появи рано отцепила се фигура, която да извърши резкия завой и да поведе партията към оцеляване.

Идеята Борисов да се оттегли да работи за партията е разрушителна (справка Костов и почти всеки друг подобен опит по света и у нас).

Оттук нататък Борисов ще бъде вечен пасив за ГЕРБ и колкото по-скоро ГЕРБ го изхвърли, толкова по-големи шансове ще има ГЕРБ да оцелее..

Съмнявам се, че ще се намери смелчак да поведе вътрешнопартийната борба за оцеляването на ГЕРБ, възможно, макар и малко вероятно е ББ сам да инициира собственото си отстраняване.

Дали ще се появи вакуум зависи преди всичко от Демократична България и в по-малка степен от БСП. Ако БСП си избере Кирил Добрев за лидер, ще катастрофира. Ако остане Корнелия Нинова, БСП ще се мъчи да се задържи на хлъзгавата повърхност на носталгията. И в двата случая БСП ще остави разколебана, разочарована и нежелаеща да гласува за нея група избиратели. ДБ е единствената партийна структура, която е в състояние да свие вакуума и да прогони кукувиците. Това няма да е никак лесно, както заради крехкия организационен и нищожен финансов ресурс на ДБ, така и заради цялата ко(й)стинбродска върхушка, която ще работи мощно срещу тях. ДБ преди всичко трябва да премине от режим “ГЕРБ не става” в режим “ние ставаме”. Това е доста труден преход, който започна с радикалното преместване на ДБ от земята на декларациите в морето на Росенец и с разтурянето на рахатлъка първо на Ковачки, после на Доган, Гешев и Пеевски.

Дали този преход ще се развие, зависи най-вече от това дали ДБ ще успее да излезе от миналото си, дали ще се отвори към нови социални и географски територии и дали ще го направи заедно и целенасочено или ще се върне към инстинкта си за вътрешно делене в хралупата на антикомунизма.

Фокусът им върху Гешев, Пеевски и Доган е решаващ, не само защото всички други мълчат за това трио, но и защото там е е голямото гърне с отровата. ДБ показа, че може да бръкне дълбоко в гнойната рана. Сега трябва да покаже, че може да посегне към избирателите на ГЕРБ, БСП, дори и на ДПС, но най-вече към огромното колебаещо се мнозинство, което е стегнало куфарите или е наляло ракията пред плоския екран.

5 Comments

  1. Уважавам господин Попов,но в случая разсъжденията му са най-малкото наивни.Очевидно от Лондон не може да види детайлите на ситуацията в България.Иначе е вярно,че ако една партия иска да печели гласове,не трябва да си седи само в София и трябва да предлага политики и позитивни послания,а не само да охулва управляващите.Само че господин Попов, както и редица подобни на него интелектуалци, които са си в България не проумяват,че ДБ няма потенциал да прави това, а лидерите й нямат и желание,защото са твърде мързеливи.

  2. Драги другарю , за твое съжаление и след 6 месеца ГЕРБ ще е първа политическа сила и вашите пуч мерки ще вдигнат още рейтинга на тази партия.Цял ден гледаме по телевизията алтернативата – 3 ма болни , уплашени луди отровени от осъзнаването , какво им се пише след като цирка свърши, .Алчността им и кратката слава ги праща във филма „Чистача“, не дай боже- пак сме либерални, но какво прави мафията с не изпълнили задачата??Как са изтръпналииии.Ами подкрепата? Пияници , наркомани , пенсии ,деградирали типове и добре платени момчета, а по градовете БСП активисти, запасни офицери и болни интелектуалци със самочувствие , поне на Наполеон- прост бил Борисов , а те…умните -неразбрани, щото ги е страх да си топнат, като него задника- седят на държавната службица и бистрят политиката…за 1000 лева най- много – иначе умове от малкия град , тесногръди и злобни завистници.Това е профила на протеста. А младите работещи хора не разбират даже какво става, чак ги съжалявам- няма как да им обясним , за да ни повярват..

  3. Кухи интелектуални лузери. Единственото на което са способни е да помогнат на червената хунта около Радев да стартира проекта Венецуела. Но тук с 80% дебили си е Латинска Америка. Венсеремос!!

  4. Ама колко умен изглеждате на снимката!Всичко е илюзия,нали?

  5. Имате вид на сериозен човек, но това което сте написали е толкова повърхностно, че не не предизвиква повод даже за разсъждения. “ Навъртя хиляди километри със запретнати ръкави…“ Само това сте видели ….смешно. А не сте видели, че след всяко навъртане следва заседание на Министерски съвет, на което се отпускат пари за строителство или за други нужди. Само един пример! След посещението на Рилски манастир с решение на МС веднага бяха отпуснати средства за довършване на ремонта и за нова пречиствателна станция!!! ДО ТУКА С ИЗВОДИТЕ ОТ МАНИПУЛАЦИИТЕ ВИ.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.