Още 268 находки са иззети от офиса на Божков

Васил Божков

6 332 са вече предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности, иззети от офиса на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на столичната улица „Московска“, съобщиха от прокуратурата.

От спецобвинението уточняват, че те са намерени при претърсванията в гаража и абонатната станция на сградата, собственост на намиращия се в Дубай Васил Божков.

Новите 268 находки са открити при претърсвания от 3 до 5 август 2020 година. От прокуратурата припомнят, че законно регистрираните от Божков по реда на Закона за културното наследство артефакти са само 212.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им, уточняват от спецобвинението.

Последните процесуално следствените действия са документирани в над шестминутно видео, изпратено до медиите.

Васил Божков, който в процедура по екстрадиция от ОАЕ вече над половин година, има 19 обвинения.

Едно от тях е за държане и отчуждаване на културни ценности. Информация за етапа, на който се намира екстрадиционната процедура няма.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.