Георги Милков разказва: Пашата ме привика заради статия, а ме посрещна Бойко Борисов

Снимка от фейсбук страницата на Георги Милков

Публикацията е от фейсбук профила на журналиста от в. „24 часа“ Георги Милков 

Гледам, че много хора пускат снимки на Маджо, на Бойко Борисов с Пашата, Маргините и разни други герои от 90-те години на миналия век. Което ме връща към спомени за първата ми среща с Борисов.

„Мутри вън“ сега се смята за модерен лозунг, но да припомня, че през 1996 г. имаше национална кампания, наречена „Не на страха“. Патрон беше тогавашният президент на България д-р Желю Желев. А лицето на кампанията беше певецът Дони – мегазвезда по онова време. Обажда ми се той в един прекрасен зимен ден и казва: Жоре, страшна драма с едно семейство от София, мутрите ще ги убият, а полицията нищо не прави, хората са отчаяни, писали за помощ на американското посолство, дай да направим нещо и да ги спасим.

Ама разбира се, викам му на Дони, нали сме „Не на страха“, майната им на тия мутри, давай писмото, ще го публикувам веднага. Статията излезе на първа страница в съботния дебел брой на вестника. Само пак да припомня, че е 1996 г., няма интернет, няма фейсбук, каквото напише „24 часа“ – това е! А на първа страница аз съм написал името на Румен Николов – Пашата, когото това семейство сочи в писмото си до американския посланик като главен душманин и „един от шефовете на СИК“. Сложил съм си и името над статията, да видят нашите, че съм станал сериозен журналист, а и нали сме „Не на страха“, няма да се крием като мишки. Чак в понеделник (тогава нямаше много мобилни телефони) разбирам какво съм направил. Голяма грешка! Нарушено е златно журналистическо правило – липсва гледната точка на ответната страна. Вярно, ентусиазъм, майната им на мутрите, не на страха, но все пак е трябвало да се обадя на въпросния Паша и да го питам за коментар. Става голям качамак, дандании, истории, няма да ви занимавам с подробности.

В крайна сметка разбирам, че Пашата ще се възползва от правото си на отговор. Казват ми обаче, че трябва лично да ида да взема писменото възражение. По изрично настояване на засегнатата страна. Хм…

Не на страха ли?! Викам си, ей сега ме претрепаха, а в най-добрия случай Дони, президентът и американският посланик може да ми пратят портокали в травматологията. Но, какво да се прави, професия. Отивам сам-самичък на посочения адрес. Пашата не беше там. Човекът, с когото се срещнах беше Бойко Борисов. Държа се строго, но културно.

Поиска ми паспорта (бяхме още с ония зелени тескерета), сне ми данните и ме накара да подпиша декларация, че съм получил отговора на г-н Николов и се задължавам да го публикувам без никакви корекции. Прочете ми лекция на тема колко е свестен Пашата и се разделихме по живо по здраво.

Публикувах едно към едно отговора на Румен Николов, което и до днес си остава най-големият негов авторски текст в медиите.

Междувременно колегата Емил Спахийски отиде на среща с Поли Пантев (който после бе екзекутиран на остров Аруба), където му бе казано, че този, дето аз го защитавам, и дето иска да избяга в САЩ, бил голям измамник. Всичко това има особено забавна предистория с поучителна за мен развръзка, но ще стане прекалено дълго, а никой не обича протяжни текстове. Само ще отбележа, че Борисов е изключително интересен персонаж, от чиято биография, погледната със “студени очи”, без излишно възхищение или отвращение, би се получил след време един истински шедьовър.

3 Comments

  1. Другари от Бивол, вашият сайт не чета, на вашата манипулативна инфо не вярвам , след като съм наясно кой ви финансира и къде се криете и пишете новини.Та, как се манипулира една информация: пишеш една истина и след нея неистина с цел да изглежда достоверно и да направиш внушение на четящите. Целта е политическия противник да бъде така омаскарен , че да започне сам да се съмнява далие бил там или не.Бойко Борисов едва ли е бил в далавера с ТИМ. Единствения , който не е хлебнал от групировката е Борисов, а ТИМ вече ги няма , но има мастити бизнесмени , които притежават приватизирани предприятия в цялата държава и пристанища по Дунава и си останаха по северна Б-ия е има и в Димитровград.Бургас дръпна , щото Борисов ги изтъргува срещу Варна.В тяхен интерес, на ТИМ е да няма магистрала Хемус-Варна затворен град , и там им бръкна Борисов.Няма как да го включиш в тази велиииика новина. А имаше един Б.Борисов , но не беше Методиев.Лесно е да драскаш с лудата от Афера , дето написа книга за Тим, с тяхно позволение , нали? Ай стига на краставичар краставици

  2. „Когато се наливаха основите…

    През март 1995 г. в Крайморие при акция на НСБОП е разбита фабрика за производство на нелегални цигари. Фирмата организирала производството е “Тео Интернационал”, създадена през 1994 г. В нея са акционери следните лица: Бойко Борисов , Цветелина Бориславова, Румен Николов – Пашата, Ангел Бончев от “Литекс” и други по-малко известни персонажи на прехода.

    След разкриването на нелегалната манифактура основателят и основен акционер Емил Райков забягва в чужбина. “Тео Интернационал” обаче не прекратява своето съществуване. В края на 1995 г. Бойко Борисов и Пашата влизат в управителния съвет на фирмата, а след няколко месеца, през май 1996, като членове на борда ги заместват Иво Каменов от варненската групировка ТИМ и Недялко Кирезиев.“ – https://bivol.bg/tzv-tzv-slanchev-briag.html?fbclid=IwAR0Hwt3K4AL4Y2xZlWSgGoluUveLzDjZCte42YBY6dabory6y36o8MjJVto

  3. За това момче ще кажем само едно- ходеше по горещи точки с….Елена Йончева и разказваше след това колко са горещи точките.Как в Афганистан имало на линията уж на фронта един муджехидин, който седял , прегърнал автомата калашников и като приближили и питали къде има война , а войникът питал от къде са , после казал снимайте- станал започнал да стреля и след това пак седнал.Ето това беше разказа на момчето военен кореспондент от отряда на Йончева. Но и той …в поръчката. Един по един изплуват поръчковите журналисти.А Пашата 20 години беше митничар, колко още Паши имаше и сега има.Но , контрабандата на цигари е 5 процента.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.