Вътрешният министър: 80 полицаи са с фрактури, травми, изгаряния и обгазяване

Снимка: МВР

80 служители на МВР са пострадали при протестите вчера. Те са фрактура на крайници, травматични наранявания, увреждания, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване. Трима са транспортирани в „Пирогов“, 23-ма в МВР-болница, 13 в ИСУЛ, а 41 са прегледани на място. Това заяви пред депутатите министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, който бе извикан в Народното събрание, за да даде отчет за действията на полицията през вчерашния ден.

Той използва възможността да благодари на всички редови полицаи, техните командири и ръководители за това, че не позволиха да се пролее кръв и овладяха всички провокации.

„Около 18:30 ч. на площад „Независимост“ започнаха да събират множество хора като част от тях проявиха агресия и започнаха да хвърлят срещу полицейските служители множество технически средства, самоделни взривни устройства, химически газове. Замерени бяха с всякакви твърди предмети като бутилки, камъни, столове, пейки, велосипеди, тротинетки, пътни знаци, знамена, транспаранти, табели и други. След ескалиране на напрежението полицейските служители трябваше да реагират. След тези часове на пасивност използваха тактическите си действия, изразяващи се в разцепване и изтласкване на събралото се множество за възстановяване на обществения ред“, обясни вътрешният министър, цитиран от Дир.бг.

По думите му, именно след преглед на видеозаписите от деня, се е установило, че в палатковите лагери се съхраняват опасни предмети. Затова и са предприети действията по премахване на блокадите на кръстовища и обособените палаткови лагери.

„За различните противообществени прояви са задържани общо 126 лица, като 62 от тях са с криминални прояви. От всичките задържани, 35 са с постоянен и настоящ адрес извън София. Образувани са 16 бързи производства, като 12 от тях са за хулиганство. По едно от тях е осъществен и втори състав на престъпление по чл 131 от Наказателния кодекс – за нанесена лека телесна повреда на полицейски служител, а останалите 4 бързи производства са за увреждане на чуждо имущество“, каза още Христо Терзийски.

2 Comments

  1. Виновни са простаците с низко възпитание и образование!Каква е причината за хвърлянето на павета по човешки създания,каква?Какво е оправданието за стремеж да нанесеш трайни увреждания на полицай,който е твърде вероятно да мисли,като теб?Толкова много злоба не се събира спонтанно,според мен!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.