„Булгаргаз“ иска ново поскъпване на природния газ с 20%

Теменужка Петкова

„Булгаргаз“ ще внесе отново заявление за поскъпване на природния газ с 20% през септември спрямо август.

Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерството на енергетиката, предаде БНР. Ресорният министър Теменужка Петкова обяви, че направената проверка на ценообразуването на синьото гориво е показала, че газовият оператор е направил правилни изчисления.

Петкова подчерта, че благодарение на предоговарянето на условията за доставка на синьо гориво с „Газпром“ и включването на пазарна компонента при остойностяването на суровината за крайния потребител, той ще плати по-ниска цена спрямо април:

„324 милиона и 830 хиляди български лева е положителният ефект от предоговарянето, който е в интерес на България и на българските граждани. Това успя да постигне премиерът Борисов и нашето правителство, така че това са фактите. Когато фактите говорят, всички трябва да замълчим“, посочи енергийният министър.

От своя страна, изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов увери, че това няма да се отрази върху цената на парното и топлата вода за обикновения потребител:

„Това увеличение на цената на газа няма да се отрази върху топлинната енергия, тъй като самото увеличение беше заложено в прогнозите на КЕВР при определянето на цената на топлинната енергия“.

Павлов увери, че финансовото състояние на газовото дружество е стабилно.

В началото на септември „Булгаргаз“ предложи природният газ да поскъпне с около 20 на сто.

Тогава обаче Комисията за енергийно и водно регулиране прекрати процедурата за определяне на нови цени на природния газ, след като газовият оператор оттегли внесеното искане след  разпореждане на енергийния министър Теменужка Петкова, като тя постанови проверка на начина, по който Булгаргаз е образувала цената за настоящия месец.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.