Евродепутати поискаха от вътрешния министър разследване на полицейското насилие над протестиращи и журналисти

Разследване на случаите на полицейско насилие над протестиращи и журналисти в България поискаха евродепутати. Това съобщи Рамона Стругариу на фейсбук страницата си, като публикува писмото, което е изпратено до вътрешния министър Христо Терзийски.

Евродепутатите дават пример със случая на журналиста Димитър Кенаров, който въпреки че се легитимира пред полицаите, че е от пресата, беше ритан в главата и арестуван.

„Като не искат да се отчитат на избирателите, ще се отчитат на евродепутатите. Стига да не лъжат де, като прокуратурата и някои наши евродепутати. Интересното е, че писмото е подписано от членове на всички групи в европейския парламент. Включително и членове на ЕНП. Явно скоро и на ЕНП ще им писне и ще изгонят Гражданите за Лъжливо Развитие на България“, коментира писмото Любомир Аламанов.

„Днес работната група по въпросите на медиите в Европейския парламент излезе с остро писмо до Христо Терзийски, министър на потушаването на протести с всички средства, пардон, министър на вътрешните работи на Република България“, пише Мария Спирова от Да, България в личния си профил във Фейсбук.

„С писмото си евродепутатите изискват бързи, ясни и точни отговори относно резултатите от вътрешните разследвания, които МВР е длъжно незабавно да проведе по множеството документирани свидетелства за нападения, пръскане с лютив спрей, побои и неправомерно задържане на журналисти, извършени от служители на реда (или други видове охранители на протеста, привлечени от МВР в нощта на 2 септември, дори това не знаем.)

Ако Терзийски и Борисов си въобразяват, че този позорен скандал ще отшуми в суматохата, лъгали са се. Никой няма скоро да забрави дивашката саморазправа, на която се отдадоха униформени служители на държавата, ако не и на справедливостта.

Отговорите вече са закъснели безумно и нито свиването по дупките, нито кръговата отбрана с нелепи наизустени опорки ще помогне.

П.П. Много ще е любопитно как Рамона Стругариу и останалите възмутени евродепутати ще реагират, като научат, че всички задържани протестиращи в нощта на насилието са пуснати от съда, защото един и същи полицай се опита да натопи шест човека, обяснявайки, че ги е видял да правят лоши работи по едно и също време, ама на различни места? Как ще го обясни това горкият Терзийски, който, освен да праща пехливани да събарят мирни граждани по земята, друго явно не умее?”, пише още в поста си Мария Спирова.

Целия текст на писмото вижте по-долу: