Засега: Ще има и машинно гласуване

Машинно гласуване Снимка: Вевести.бг

Правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване. В секциите над 300 души, освен с машини, както е по закон сега, ще се гласува и с хартия.

Днес правната комисия на парламента гледа на второ четене промените в Изборния кодекс, съобщи Офнюз. Превръщането на идеите за промени в закон ги дели само едно гласуване в пленарна зала.

Да присъстват на заседанието не бяха допуснати изборният експерт Антоанета Цонева (Демократична България) и Мая Манолова. И Манолова, и „Демократична България“ са дали предварителни заявки, че искат на участват на заседанието, за да изразят позицията си. Въпреки това не бяха допуснати. „Не бяхме допуснати по една единствена причина – че заседанието щяло да е онлайн. Ние не искаме да слушаме, а да изразим позицията си. На нас по всякакъв начин ни се пречи да установим комуникация с депутатите, които ще гласуват изборни правила, които по наша оценка са най-лошото възможно, което може да се направи за българските избори“, каза Антоанета Цонева от обединението в живо излъчване във Фейсбук.

Мая Манолова също се оплака, че не са ѝ позволили да влезе на заседанието. През 2014 година, докато още беше депутат от БСП, именно тя създаде изцяло нов ИК. Тя също се включи на живо пред сградата на бившия партиен дом. Председателят на комисията Анна Александрова от ГЕРБ обясни, че до това се стигнало заради противоепидемични мерки, за да не се препълвала залата.

Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините през предстоящите избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като каза, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията.

Преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души. Само депутатите на БСП поддържаха да остане сегашният вариант само с машинно гласуване.

Анна Александрова, председател на правната комисия каза, че не е изненадана от тази позиция, тъй като тя е предварително заявена. Този въпрос ще бъде отворен отново в пленарната зала, когато е възможно да има друго съотношение на гласовете и тази система да мине. Ако обаче това не се случи и ако се стигне до свикване на Велико народно събрание, ще трябва да се гласува по старите правила – т.е. с пропорционални листи.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.