Депутатите събраха кворум, ще гласуват Изборния кодекс

Снимка: Пресцентър на Народното събрание

Точно с необходимия минимум от 121 депутати на косъм днес започна работата на Народното събрание, където ще бъде гласуван на второ четене Изборният кодекс. Това стана, след като от ДПС заявиха, че няма да се регистрират заради отстъплението на ГЕРБ от пълно машинното гласуване, предаде Дир.бг.

По време на регистрацията от залата вече традиционно за новия сезон отсъстваха и народните представители от БСП, които обаче влязоха в залата, когато кворумът беше събран. Още преди дни лидерката на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще се върнат само за обсъждането на машинното гласуване.

Вчера правната комисия в парламента прие предложението на ГЕРБ за гласуване и с машини, и с бюлетини в секции с над 300 избиратели, като до този момент беше решено в тях вотът да бъде само машинен.

По този повод днес, минути преди 9 часа, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от партията дадоха извънреден брифинг. Той обяви позицията им, но не отговори на журналистически въпроси.

„Няма да се регистрираме днес в зала заради Изборния кодекс, предложенията на ГЕРБ са отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив – създава предпоставки за хаос и фалшификации“, каза Карадайъ.

Преди дни парламентът заработи, благодарение на това, че ДПС се регистрира. Тогава от БСП ги обвиниха, че поддържат кворума.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.