„Да изчистим България заедно“ отличи партньори и доброволци – рекордьори в зелената инициатива

„Доброволци за Кайлъка“ и певицата Люси Дяковска

След като през 2019 г. голямото почистване на България мотивира рекордните 433 683 доброволци да дадат добър пример, като се включат в хиляди акции по почистване, облагородяване и залесяване и премахнат от картата на страната над 4338 тона отпадъци, с което спечели признание от световното движение Let’s Do it World, своите призове “Добрият пример“ получиха и рекордьорите в миналогодишната акция, без които тези резултати не биха били възможни.

Областните администрации с отличие за обединяване на най-много доброволци около каузата са Бургас (с 27 352 души), Русе (с 24 708) и Враца (с 14 266 съмишленици на кампанията). 

Приз за всеотдайността си и подкрепата на каузата за по-чиста и красива околна среда заслужиха доброволците от „ТърновоRuns”, които успешно обединяват големи групи от граждани за редица социални каузи, а отличие за сложната и екстремна акция, която инициираха,  получиха участниците в подводната мисия за почистване и анализ на Каракашевото езеро, разположено на 2396 метра надморска височина в подножието на връх „Мусала“. 

Наградени за устойчивата си доброволческа дейност и добрия пример в продължение на години са и „Доброволци за Кайлъка“, които заедно с обичаната певица Люси Дяковска посвещават времето и усилията си на нелеката задача да облагородят потъналия в забрава парк „Кайлъка“ край Плевен. Сред отличените организации е и Zero Waste Sofia – за почистването и придаването на по-добър облик на десетки обществени чешми на територията на България.

Признание за дългогодишното си участие в кампанията получиха още Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и Българският младежки Червен кръст (БМЧК) – за успешното организиране на множество групи от младежи доброволци в цялата страна. 

Отличното домакинство е от първостепенно значение за всяка доброволческа инициатива. В тази категория отличените са: ДПП „Витоша“ – за ежегодното успешно организиране на акции в природен парк „Витоша“, и Николай Гюров, кмет на район „Панчарево“ – за оказаното съдействие при провеждането на най-голямата акция в местността „Плажа“. Специален приз заслужиха и доброволците от Гората.бг, начело с Никола Рахнев, благодарение на които в рамките на инициативата бяха засадени 4000 фиданки край село Локорско.

Никола Рахнев от Гората.бг

Награда за ангажиране на голям брой доброволци и служители от бизнес секора получиха и БНП Париба, които са сред най-изявените бизнес партньори на миналогодишната кампания. Отличени са също и „Мегатрон“ ЕАД – за активно участие и осигуряване на специализирана техника за нуждите на инициативата, както и „Евромастер Импорт-Експорт“ ООД – за мотивиране на голям брой служители, облагородяване на мост до хижа „Алеко“ и осигуряване на работни материали за редица групи от доброволци.

Този септември най-мащабната национална доброволческа у нас няма да проведе традиционното масово почистване на страната. В условията на извънредна ситуация  призивът към всички доброволци е за ежедневна грижа към средата, в която живеем, в съчетание с отговорност за здравето на хората. Световният ден на почистването на 19 септември може да бъде отбелязан чрез малки индивидуални и семейни акции за почистване на градинките и любимите места за отдих, организиране на семейни пикници с нулев отпадък, облагородяване на пространства, почистване на обществени чешми и др. В подкрепа на глобалното събитие bTV Media Group стартира и пилотна инициатива с фокус върху проблема със замърсяването с цигарени фасове както в природата, така и по улиците на България.

От началото на „Да изчистим България заедно“ досега близо 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили страната. По данни на екоминистерството, те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от лицето на България. 

За поредна година Вевести.бг е медиен партньор на кампанията „Да изчистим България заедно“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.