Европарламентът ще обсъди върховенството на закона в България на 5 октомври

Европейският парламент в Страсбург Снимка: pixabay.com

Дебатът за върховенството на закона в България в пленарната зала на Европейския парламент ще е на 5 октомври от 17 ч. Това става ясно от дневния ред за заседанието, огласен днес, съобщи EURACTIV.

Евродепутатът Елена Йончева, която е един от инициаторите на пленарния дебат, написа в Туитър, че “в демократичната история на България, това е безпрецедентен дебат”.

За ситуацията в България ще бъде приета и резолюция.

Искането за дебата бе официално депозирано в деловодството на Европейския парламент от евродепутата Радан Кънев в средата на август. То е подкрепено от 55 европейски депутати. “За формулировката на въпросите и събирането на нужния брой подписи неоценим принос имаха и колегата Елена Йончева и нейният екип”, обяви Кънев при внасянето.

“Усилията ни дават възможност за първи път темата за върховенството на закона и медийната свобода в България да бъдат в центъра на политическия дебат на европейско ниво. Ще положа нужните усилия, в т.ч. политически дебат в рамките на групата на ЕНП, Председателският съвет на ЕП да включи дебата в дневния ред на пленарната зала”, казва евродепутатът.

Трите въпроса, поставени на ЕК, са:

– Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?

– Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?

– Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

В искането се разказва, че след 10 години мониторинг върху съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, Европейската комисия е приела, че България има достатъчен напредък и няма нужда от наблюдение.

„Дебатът за върховенството на закона в България, се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблема“, каза президентът Румен Радев, след като посети храма „Света София“ по случай празника на столицата.

Той добави: „Управляващите и гравния прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата за темите за изслушване в Европейския парламент. Но Европейският парламент ги излови в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките“.

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.