Ето го „Младият англичанин“ от Вилхелм Хауф с вълшебни илюстрации

„Младият англичанин“ на един от най-изкусните разказвачи на приказки Вилхелм Хауф, илюстрирана с вълшебните картини на Борис Стоилов, вече е и на българския пазар от издателство „Таралеж”.

Преводът на книгата, подходяща за младите читатели, е на Ели Буздрева.

„Младият англичанин” е част от втория алманах на Вилхелм Хауф – „Шейхът на Александрия и неговите роби”, включващ още популярните приказки”Халифът щърк”, „Джуджето Дългоноско”, „Малкият Мук”, „Историята на Алмансор”.

В тази приказка се съдържа версия на широко разпространен по онова време сюжет, в който доверчивите жители на град, наричан тук Грюнвизел, са подведени да вярват, че една облечена маймуна всъщност е ексцентричен млад англичанин.

Авторът Вилхелм Хауф (1802–1827) е роден в Щутгарт, получава образованието си в университета в Тюбинген. Започва работа като учител на децата на барон фон Хюгел, преди да се посвети изцяло на писането. Той се жени в началото на 1827 г. в разгара на активната си литературна кариера, но заболява от коремен тиф и умира само няколко дни преди двадесет и петия си рожден ден. Написал е няколко кратки прозаични произведения и един исторически роман – „Лихтенщайн“.

Популярността си Хауф дължи на историите, които публикува през три последователни години под формата на алманаси – „Die Karawane“ (Керванът) (1825), „Der Scheik von Alessandria und seine Sklaven“ (Шейхът на Александрия и неговите роби) (1826), и „Das Wirtshaus im Spessart“ (Странноприемницата в Шпесарт) (1827).

Илюстраторът на книгата Борис Стоилов работи повече от 25 години в областта на илюстрацията и оформлението на книги за деца.

След повече от петстотин илюстрирани произведения, предимно от класически автори за различни издателства по света, решава да илюстрира текст, който харесва, без предварителни рамки и конкретна поръчка.

„Представям на вниманието ви моя личен прочит на историята „Младият англичанин“ на Вилхелм Хауф, потопен в атмосферата на викторианската епоха с намигване към днешната действителност”, казва Борис Стоилов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.