Сблъсъци между полиция и демонстранти в 76-ата вечер на протест

Снимка от фейсбук страницата на Отровното трио

Сблъсъци между полиция и демонстранти имаше в 76-ата вечер на протести, предаде БНР.

Ескалацията на напрежението се случи по време на третия национален протест в София, проведен снощи.

Трима полицаи пострадаха, а един от протестиращите е задържан.

Кръстовищата на Орлов мост и при Ректората на Софийския университет останаха блокирани с часове.

Първите няколко часа от т. нар. „Велико народно въстание-3“ преминаха спокойно. 20 минути преди 22.00 часа ескалацията на напрежението се случи, след като част от протестиращите настояваха да преминат през полицейския кордон откъм сградата на БАН, за да стигнат до Паметника на незнайния войн.

Друга група от протестиращи се опита да заобиколи кордона и да стигне до старата сграда на парламента. Тогава към органите на реда полетяха бомбички, бутилки и павета.

Арман Бабикян от „Отровното трио“:

„Тука пише „Съединението прави силата“ и решихме, че в Деня на независимостта можем да дойдем тук. Оказа се, че не можем да дойдем и тук“.

Ето какво обясни друг от протестиращите – Тихомир Василев:

„Човекът, който е срещу мен 11001, какво да ми отговори. Той е на работа. Него са го изкарали. Аз с него мога да говоря и той ще ми отговори. За разлика от началниците, тия хора са поставени тука на пангара. Те не са между чука и наковалнята, те са на наковалнята и те са поставени от началниците им“.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев обясни, че със Столичната община е бил съгласуван единствено протеста на площад „Независимост.

Случилото се пред сградата на Народното събрание са нерегламентирани действия, целящи единствено ескалация на напрежението.

1 Коментар

  1. Но защо не минаха по „Раковска“,когато искат да се преклонят пред паметника,или дай да оскверним старата сграда на парламента ,като нахлуам в него и се стигне до брутални ексцесии.Мекерета.

Коментарите са ограничени.