Да научим децата как да мият зъбките прaвилно с „Маргаритка и чистите зъбки“

Четвъртата книжка от поредицата на Илия Деведжиев, Вики от „Мастило“ и проекта „Маргаритка“ отново обръща внимание на полезните навици

Посещаването на зъболекар почти винаги е истинско предизвикателство както за малки, така и за големи. Междувременно един от най-трудните за приучаване навици е този на миенето на зъби сутрин и вечер, а родителите все по-трудно откриват аргументи срещу желязната логика на въпроси като: Не искам да си мия зъбите! Защо трябва да си търкам зъбите с четка, като те изглеждат съвсем чисти? Как така има храна по зъбите ми, като всичко си изядох? 

Eкипът на любимия проект „Маргаритка“ начело с Вики от „Мастило“ и Яна Липованска и този път може да помогне. В четвъртата книжка от поредицата, посветена на полезните навици –  „Маргаритка и чистите зъбкиФеята на зъбките идва на помощ, за да спаси една загубена четка за зъби. И с нейна помощ и тази на любимите герои Мими, Биби, Маргаритка и Бухалчо всяко дете ще научи как да опази зъбките си от ужасяващите Зъборазрушители. 

И тази книжка е с текст на Илия Деведжиев и незабравимите илюстрации на Веселка Велинова и ще припомни на най-малките сред нас, че привидно досадните за тях неща са наистина важни. И ще са им необходими през целия им живот.

„Маргаритка и чистите зъбки е четвърта от поредицата „Полезни Навици”. През май на пазара се появиха първите две заглавия от нея – „Маргаритка и чистите ръце“ и „Маргаритка и вкусната храна“, а през юли – „Мими и Биби отиват на море“. В тези книжки на пръв поглед скучните за децата занимания като миенето на ръцете и храненето превръщат в незабравими и вълнуващи приключения. С Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчето по забавен начин и през вълшебни приказни истории най-малките научават по-лесно елементарните навици и как да бъдат учтиви и отговорни към себе си и другите. 

Книжките от поредицата „Маргаритка и полезните навици“ са естественото продължение на реализираните през 2019 г. видеа и музикален албум „Полезни навици”. Чрез игри и забавни предизвикателства Виктория Величкова (Вики от „Мастило“), Яна Липованска и екипът на проекта продължават мисията за създаване на качествено, изцяло авторско българско съдържание с образователен характер за най-малките деца. 

Из „Маргаритка и чистите зъбки“ от Илия Деведжиев и Веселка Велинова

Един следобед, когато слънцето се прозяваше мързеливо, а Биби и Мими се бяха търкулнали в леглата си и вече заспиваха, през прозореца се чу как някой тихо плаче. Децата веднага скочиха и погледнаха навън. Не се виждаше никой. Тревата в двора местеше бавничко сенките на дърветата, двата шезлонга кротуваха край оградата, даже пръскачката беше спряла да капе. Тъкмо щяха да се приберат, и плачът отново се чу. – Трябва да проверим какво става! – прошепна Биби

Децата тихичко излязоха навън и се ослушаха. Хлипането се чуваше зад оградата. Те предпазливо отвориха външната врата и се огледаха, но пак не видяха никого. Тогава хлипането се чу съвсем близо, точно пред тях! Биби погледна надолу и видя една шарена картонена кутийка. – Май се чува оттук! – посочи той. – Да, да! – засмя се Мими. – Къде се е чуло и видяло кутийка да плаче? – Кой е там? – попита кутийката с тъничко гласче и децата бързо се скриха зад вратата. – Има ли някой? Моля ви, помогнете ми! – продължи гласчето. – Хайде да извикаме Мама! – прошепна изплашено Мими..

– Няма време. Някой е в беда. Докато Мама дойде, може да е късно! – отвърна Биби и смело се приближи до кутийката. – Тук има нарисувана четка за зъби. – Да, аз съм Четка за зъби! – зарадва се гласчето. – Изгубиха ме, ще ми помогнете ли? – Бързо да отворим кутийката! – взе я в ръка Мими. – Не, не! – изписука уплашено гласчето. – Аз съм чисто новичка! Ще ме отвори само този, на когото принадлежа!…

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.