Терористичен акт край бившата редакция на „Шарли ебдо“, двама души са ранени

Полиция и линейки на мястото на нападението в Париж.

Френската национална антитерористична прокуратура се заема със случая с нападението с хладно оръжие, извършено днес в Париж близо до бившата редакция на сатиричното издание „Шарли ебдо“, предадоха световните агенции. Разследването ще е за опит за убийство, свързано с тероризъм и с терористична организация, предаде БТА.

Според актуализирани данни ранените в атаката са двама. По-рано бе съобщено за четирима ранени.

Един заподозрян бе арестуван в района на Операта на Площада на Бастилията, недалеч от мястото на атаката. Полицията каза, че друг заподозрян не се издирва, но френското радио „Франс енфо“ съобщи, че във връзка с атаката е извършен и втори арест. Вторият мъж е бил задържан близо до метростанция „Ришар Льоноар“ в Единадесети парижки район. Според радио „Юроп 1“ един от нападателите е бил роден в Пакистан, предаде Ройтерс.

Информациите, че в района на нападението може да е имало и взривно устройство, не се потвърдиха.

Заради атаката зоната около бившата редакция на „Шарли ебдо“ беше отцепена, а пет учебни заведения получиха разпореждане да не пускат децата навън.

Не е ясен мотивът за нападението и дали то е свързано с вестника, който премести редакцията си след ислямистките атентати от 2015 г., отнели живота на 12 души.

Днешната атака бе извършена в разгара на съдебното дело, свързано с атентатите отпреди 5 години.

На мястото на нападението пристигнаха френският премиер Жан Кастекс, придружаван от кметицата на Париж Ан Идалго и от вътрешния министър Жералд Дарманен.

Според Le Parisren не е открита радикализация при първия заподозрян. Според информация на изданието, основният заподозрян, който е бил арестуван в сектора Бастилия скоро след нападението, е неизвестен за разузнавателните служби за евентуална радикализация.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази пълната си солидарност с френския народ след нападението с хладно оръжие, предаде Франс Прес.

„В мислите си съм с жертвите на този мерзък акт на насилие. Терорът няма място на територията на Европа“, написа Мишел в Туитър.

Няма данни за пострадали български граждани при терористичното нападение в Париж, при което мъж нападна с хладно оръжие минувачи на булевард „Ришар – Льоноар“, недалеч от предишната редакция на сатиричния вестник „Шарли Ебдо“. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Българското посолство е в контакт с местните власти и в готовност да окаже съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с мисията ни на следните телефони: +33 1 45 51 85 90, +33 1 45 51 85 90.