Шестима депутати напускат парламентарната група на БСП, а петима от тях и самата партия, обявиха самите те на извънреден брифинг в 16 часа днес. Това са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов. Само Жаблянов остава член на партията, другите „остават социалисти“. Всички ще изпълнят мандата си като независими депутати, за да продължат да изпълняват ангажиментите си към избирателите. Така парламентарната група на БСП, която досега имаше 79 членове, намалява до 73.

Шестимата застанаха заедно на трибунката в кулоарите на бившия Партиен дом, където вече заседават народните представители, за да съобщят за решението си и да обяснят какви са мотивите им, съобщи Дир.бг.

Янков и Жаблянов, които отдавна са част от вътрешната опозиция в левицата, бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост, но получиха много малка подкрепа – съответно 1118 и 759 гласа.

По време на юбилейния 50-и конгрес на партията през уикенда пък те не влязоха в Националния съвет, откъдето отпаднаха и знакови имена като Сергей Станишев, Георги Пирински и Ангел Найденов.

„БСП доби завършен вид, моделиран от Нинова през последните 4 г. Тя и обкръжението й наричат това реформиране и модернизация на партията, а по наше мнение е пълно подчинение на БСП на едноличното управление, което е подсигурено и от новия състав на Националния съвет, привидно това е обновен орган заради отсъствието на знакови имена в партията, но как да наречем обновяване нещо, което не се раздели именно с другите лица, заради които обществото вече не припознава БСП като социалистическа партия“, заяви Янков.

По думите му е завършил един „успешен“ мандат на Нинова, след който партията намаляла с 30% и е претърпяла три изборни загуби.

„Телевизията на БСП работи пропагандно за изграждането на образ на Корнелия Нинова, нито един от тук присъстващите не е поканен нито веднъж, нито е излъчено негово политическо изявление, дори от парламентарната зала, или има много малки изключения. Eфирът беше насочен към това да громи опонентите на председателя на Националния съвет“, добави Янков.

„Не приемаме партията да бъде проводник на политиката на конфронтация. Партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските привърженици на левицата. Партията се връща във времена, които никой не желае да си спомня. Оставаме в опозиция на системния популизам на г-жа Нинова, деструктивен, неразличаващ се по нищо от популизма на крайната десница“, добави Жаблянов.

На въпрос дали и други техни колеги ще напуснат, той отговори, че това е индивидуален акт и че съвестта на народния представител трябва да бъде водеща.

Янков изтъкна, че има разговори със съмишленици в партията и те са ги подкрепили, но не потвърди, че ще има и други отцепници.