Правосъдната министърка: Докладът на ЕК е положителен и обективен

Десислава Ахладова Снимка: Пресцентър на Министерството на правосъдието

„България благодари на ЕК за този доклад, който прави преглед на прилагането на принципа на върховенството на правото. Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК“. Това заяви правосъдната министърка Десислава Ахладова във връзка с доклад на ЕК по новия механизъм за върховенството на закон, представен днес.

Тя каза това в отговор на тълкуванията, че в документа Брюксел ни критикува за корупцията и липсата на присъди по високите етажи на властта, липсата на прозрачност при собствеността на медиите и хода на процедурата по отчетността на главния прокурор.

„ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК на първо място приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество“, добави Ахладова.

По думите й докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения.

„ЕК акцентира върху усилията на българското правителството за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията“, изтъкна министърът.

„В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт бяха предприети различни действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления – става въпрос за министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони“, добави Ахладова.

Тя заяви, че по тези дела се работи много активно с Германия и Италия.

Според нея ЕК положително оценява работата на административните съдилища, като подчертава, че през последните години намалява времето за разглеждане на административните дела. И посочва, че по отношение на дължината на производствата пред ВКС България е на едно от челните места, подчерта наследничката на Данаил Кирилов на поста.

„Относно правомощията и уредбата на специалния прокурор ще се чака становище на Венецианската комисия по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Работата по промените в Конституцията също ще бъде изчакано становище на Венецианската комисия“, съобщи Десислава Ахладова.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.