Спектакълът „Каквото направи дядо, все е хубаво“ отбелязва 15-годишнината си с турне

Сцена от "Каквото направи дядо, все е хубаво"

Спектакълът „Каквото направи дядо, все е хубаво“ отбелязва 15-годишнината си на сцената с турне в някои от най-големите градове на страната, съобщиха от театър „Кредо“.

Отличеният с осем международни награди театрален проект на Нина Димитрова по Андерсен ще се играе първо на 6 октомври в Смолян, на сцената на Родопски драматичен театър в рамките на 9-ото издание на театралния фестивал „Забранено за възрастни“.

На 22 октомври трупата гостува в Русенския държавен куклен театър, на 26 октомври – в Силистра, на сцената на Драматично-кукления театър Силистра. Зрителите в Добрич могат да го гледат на 28 октомври в кукления театър.

На 2 и 3 декември „Каквото направи дядо, все е хубаво“ ще бъде в кукления театър в Стара Загора, а на 5 и 6 декември – в Бургаския куклен театър. Турнето се осъществява с подкрепата на Министерството на културата по програмата „Разпространение на готови театрални спектакли“.

През ноември юбилеят ще бъде отбелязан и на постоянната сцена на трупата в София – в „Театър 199“, партньор на театър „Кредо“ и копродуцент на спектакъла.

В края на август театър „Кредо“ фестивално откри юбилейния сезон на своя спектакъл на международния театрален форум Trans/Mission – East of Art в град Жежув, Полша, където отново бе високо оценен от критиката и публиката, която дълго аплодира актьорите Нина Димитрова и Димитр Несторов. Пандемията от коронавирус наложи отмяната на четири международни участия на форуми в Русия, Беларус, Китай и Япония.

„Каквото направи дядо, все е хубаво“ е създаден по покана и с подкрепата на датската фондация „Ханс Кристиян Андерсен 2005“, по повод световното честване на 200-годишнината от рождението на Андерсен. В 15-годишната си биография българският проект има над 200 представления, изиграни на 4 езика у нас и по света. Публиката в десетки страни по света аплодира „снежната“ комедия на „Кредо“, наречена от руската критика „шедьовър за загубения рай“.

След международната премиера на 23 август 2005 г. в Дания, спектакълът се играе с успех в 16 града в страната. На 11 ноември 2005 г. е премиерата в „Театър 199“. Автори на сценичната адаптация са Юрий Дачев и Нина Димитрова, която е и режисьор. Заедно с Васил Василев-Зуека, тя е автор на сценографията на спектакъла, пресъздаваща приказната атмосфера на Андерсеновия свят.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.