ГЕРБ: Докладът на ЕК оценява усилията на правителството в борбата с корупцията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, депутатът Десислава Атанасова и евродепутатът Емил Радев заявиха, че докладът на ЕК за върховенството на закона е обективен и положителен. Това стана на извънреден брифинг минути след анализа на БСП, които са на противоположното мнение, съобщи Дир.бг. 

По думите на Дариткова, страната ни е спомената едва на 10-а страница на доклада и заедно с други страни ЕК посочва, че „има области, в които трябва приоритетно да насочваме действията си към спазване върховенството на правото на ЕС“.

„Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети на правителството, а и отговарят на инициираните в началото на годината разследвания за корупция по високите етажи на властта“, обясни Даниела Дариткова. Докладът на ЕК, по нейните думи, „оценява усилията на правителството в борбата с корупцията“.

Дариткова добави, че българските институции са „решени да се справят с този световен проблем“.

„ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита и дейност на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото“, допълни тя.

Десислава Атанасова от своя страна потвърди: ‚Докладът е положителен и обективен за България, а специално внимание в него е обърнато на противодействието на корупцията“.

Според нея ЕК акцентира, че има много добро сътрудничество между българската държава, правителството и НС.

Атанасова съобщи, че е с цел следване на препоръките на Комисията председателят на НС Цвета Караянчева е изпратила специално писмо, че се подготвят промени в Конституцията, които да гарантират на българските граждани, че ще има още по-голяма независимост в съдебната система.

Относно темата противодействие на корупцията, депутатът от ГЕРБ отбеляза, че сравнителният анализ показва, че България е една от страните, които приемат най-адекватни мерки за отправените препоръки. Според Атанасова, се подчертава, че има добро взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт и са предприети действия в тази посока.

„За първи път след 30 г. демокрация са повдигнати обвинения на действащи политици, министри, зам.-министри“, подчерта думите на Дариткова и тя. Десислава Атанасова не пропусна да посочи, че в доклада се споменава КПКОНПИ, която е запорирала имущество на стойност 3 млрд.лв.

Евродепутатът Емил Радев пък изтъкна, че такива доклади имало за всяка държава-членка и ГЕРБ „са доволни“. По неговите думи, същото докладът на ЕК е обективен и положителен, но има и „елементи, които са показали недостатъци на системата“.

„Това е целта на тези доклади да не се стига до наказателни процедури или активиране на член 7“, каза Радев и подчерта, че този доклад вече ще е ежегоден.

Като важни теми той отбеляза, че трябва да се променят правомощията на главния прокурор, но посочи, че страната е предприела действия в тази посока, включително и според Венецианската комисия.

Относно медиите, които са обект на критика в доклада на ЕК, Емил Радев каза, че трябва да се изгради ясен механизъм кой е собственикът на всяка медия.

В тази посока Даниела Дариткова добави, че ГЕРБ е единствената партия, която няма собствена медия и държи на отчетността и собствеността на медиите, а относно независимостта на съдебната власт „ще приемат съответните законодателни промени“.

Евродепутатът Емил Радев на последно място добави, че е имало изслушване пред зам.-председателя на ЕК Вера Йоурува, на което тя е казала, че България е изпълнила всички препоръки, но се чака мнението, както на ЕП, така и на Европейския Съвет.

По думите му обаче страната ни е вързана с Румъния, а тя не е изпълнила последните препоръки и не е готова за свалянето на този механизъм.

2 Comments

  1. Организираната престъпност успешно борила корупцията – това успяха да измислят мозъчетата на простите гербаджийски пyтки, както ги нарича крадливият им вожд.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.