Румен Радев: Докладът на ЕК е самопризнание за провала в борбата срещу корупцията

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Трябва да си даваме сметка, че колкото докладът на ЕК е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия Европейски съюз, каза във Велико Търново държавният глава Румен Радев, цитиран от БТА.

По думите му докладът е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция. Продължаването на механизма за сътрудничество и проверка дори и под различна форма е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал.

Президентът изрази признателност и подкрепа за всички граждани, които са спрели да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, олигархичните зависимости и безконтролността на главния прокурор, и се борят да си върнат държавата.

Държавният глава коментира искането на Съюза на съдиите за оставката на главния прокурор с думите, че главния прокурор системно погазва закона и обществения интерес с неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси, както и да атакува неудобните, с което уронва устоите на правовата държава.

„Вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените български прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона“, подчерта Радев.

Той посочи, че ветото, което е наложил за Избирателния кодекс вероятно ще бъде преодоляно, въпреки основателните мотиви. Той подчерта, че ветото трябва да бъде подкрепено от опозицията. „От начина по който гласуват партиите в парламента ще покажат дали са опозиция или не“, допълни още държавният глава.

Президентът Румен Радев участва в тържественото откриване на новата академична година във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

2 Comments

  1. Чудя се да му напиша ли на този кукльо или няма смисъл , той не мисли, само като папагал повтаря някакви вкарани му в устата думи.Хайде ще го светна и малкото ви останали читатели тоже.Иска властта ,и Нинова я иска, и Йончева и Р Кънев я искат. И защо ли им е ?Заради 2 та милиарда помощ от ЕС?Ама те вече ги наместиха и няма да могат изобщо да се облажат.Вдига се минимална заплата, пенсии се индексират, помощи и заплати се увеличават двойно, хората се обезпечават и подготвят за страшната зима , която идва с болести и икономически проблеми.Ако е само у нас , добре, но…в цял свят върви на зле.Няма как да се каже , че правителството е виновно за световния крах..И, тези мошенници , ако дойдат на хазната ,ще се окаже , че и 5 -те милиарда заем няма да стигне , защото като затворят заводите , автомобилните в Германия и нашите ще спрат работа, щото са свързани и простия народ ще пукне от глад , щото комунист не дава от собсвения джоб- той идва да взема.И земята под блоковете ще продадът за да се облагодетелстват. Защото сега се събират данъци от всички, от големите , а после ще хукне контрабандата и в бюджета няма да влиза нищо.Е как ще се борят срещу корупцията , като те са в основата и.Хайде , стига ви толкова.Кой ви купи сайта, щото вече е червен . Сбогом.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.