Васил Петров: Изпитанията са част от смисъла на живота

Васил Петров

Даниел Димитров, БТА

Той е талантлив, спонтанен и истински. И вече няколко десетилетия е олицетворение на класата на големия музикант. След броени часове Васил Петров, за пореден път, е готов да сложи криле на своята публиката и заедно да полетят в света на хубавата музика. Така, както става на всеки негов концерт. Независимо от мястото, времето и броя на зрителите, той успява да създаде празничност и онази чистосърдечна приповдигнатост, която носи вярата, че си част от магията на нотите.

Васил Петров представя новия си концертен проект SymphoNY way (Симфоничен начин) на 7 октомври в зала „България“. Програмата обединява джаз, поп и класика чрез богатото звучене на Врачанската филхармония с диригент Христо Павлов. На сцената ще бъдат и джаз музикантите Йордан Тоновски – пиано, Христо Минчев – контрабас, и Кристиян Желев – ударни.

„Пеенето със симфоничен оркестър е голямо и несравнимо с нищо друго удоволствие, каза изпълнителят. Изключително богатата и мощна звучност, която имаш зад гърба си, те окрилява, дава ти по-голяма сила в прекия и преносния смисъл“.

Акцент в репертоара са популярни теми на „Бийтълс“ – Yesterday, Something, Michelle, в авторски аранжименти за симфоничен оркестър. Ще има и джаз стандарти, като ориенталската тема Caravan на Дюк Елингтън, филмовата тема Smile на Чарли Чаплин, O`l Man River – от мюзикъла Show Boat на Джеръмн Кърн – всички в оркестрациите на Ангел Заберски-младши, Румен Тосков и Христо Павлов.

Специални гост са двама млади цигулари – Кай Орлинов и Зорница Иларионова, която ще покаже своята техника и звукоизвличане със „Сантиментален валс“ на Чайковски и „Цигански напеви“ от Сарасате.

Васил Петров пред БТА – за предстоящия концерт в зала „България“ и работата с Врачанската филхармония, за любимите му места в България, за духовните учители, за дуетите в музиката, за рисуването и вдъхновението за него, и за молитвата му за България.

– Господин Петров, казвате, че трябва да отваряме ушите и очите си за хубавото изкуство. Кое е последното хубаво нещо, за което Вие отворихте сетивата си?

Васил Петров: За музиката на „Бийтълс“, която чрез аранжиментите на Румен Тосков и Ангел Заберски-младши пресъздадохме в друг вид – в последния проект SymphoNY way.

– Намирате ли време да се връщате към любимите си места в България?

В.П.: Винаги и, слава Богу, напоследък, а и както обикновено пътувам много често така, че посещавам любимите си места, като Родопите или морето.

– Връщате ли се към Вашите духовни учители? Какво Ви казват те за ситуацията в света и за тази особена година?

В.П.: По принцип, нищо ново под слънцето. Изпитания винаги е имало и винаги ще има. Това е част от смисъла на живота. А Божият промисъл винаги е свързан с нашата свободна воля, а след като Бог ни е дал свободна воля, в крайна сметка, всичко зависи от нас.

– Може ли джаз музиката да е ваксината срещу коронавируса?

В.П.: Може – и в прекия, и в преносния смисъл.

– Вие сте дълбоко вярващ човек. Бихте ли пял църковни песнопения, защо не – в някакъв джаз вариант?

В.П.: До колкото позволява канонът. По принцип съм пял някои църковни песнопения, доколкото ми позволяват познанията и възможностите.

– Гласът ли е любимият Ви музикален инструмент?

В.П.: Да, разбира се. Той е единственият неръкотворен инструмент, създаден свише.

– Вие сте един от най-очакваните гости на джаз феста в Банско, който тази година не подмина своето 23-о издание? Кой е най-скъпият Ви спомен от там през всичките тези години?

В.П.: Имам много спомени с различни изпълнители. Винаги е било вълнуващо, винаги съм се вълнувал от срещите с Фреди Кол, Шакатак, Лени Уайт, пианиста Монти Александър, Рей Джелато и други. И въобще, приятни преживявания от джем сешъните след задължителната програма.

– Пял сте в дует с почти всички български изпълнители, може би – без Лили Иванова. Бихте ли направил дует с нея?

В.П.: С почти всички е силно казано. Що се отнася за дует с Лили Иванова – с най-голямо удоволствие, стига тя да е в добро разположение на духа.

– Бихте ли пял отново поп музика на български език? Да очакваме ли следващ хит като „Другият“?

В.П.: Разбира се, даже имам много проекти, които чакат реда си – както мои, така и на други автори. Мога да спомена, че съм направил две песни по текстове на Найден Вълчев, една от които е вече записана. Предстои ми и издаване на албум по текстове на Ангел Симеонов и музика на Росалин Наков.

– Пял сте с почти всички филхармонични оркестри у нас. Най-новият Ви проект проект SymphoNY way е с Врачанската филхармония (отново), с диригент Христо Павлов. Как един джаз изпълнител успява да укроти цял филхармоничен оркестър?

В.П.: Не разбирам метафората, но, в общи линии, имам богат опит със симфонични оркестри – не само у нас, а и в чужбина. А концепцията ми е специфична. Винаги присъства джаз трио в основата на оркестъра (с много малки изключения, когато оркестрациите са направени за оркестър и глас). На 7 октомври ще бъдем и с Йордан Тоновски джаз трио. Ще присъстват много спонтанни импровизации между класическите произведения.

– До вас на сцената е и младата цигуларка Зорница Иларионова, която наскоро издаде нов албум. Имате ли планове за съвместни студийни записи?

В.П.: Да, но първо предстоят общите ни концертни изяви, които ще анонсираме скоро.

– Знам, че рисувате, слушайки музика, но случвало ли се да рисувате вдъхновен след Ваш концерт?

В.П.: Не, досега не ми се е случвало такова нещо. Ще се радвам ако в бъдеще ми се случи, защото усещането ще бъде много вълнуващо.

– А рисувал ли сте, вдъхновен от изпълнение на Ваш колега музикант?

В.П.: Не, по-скоро, слушайки филмова музика.

– Има ли молитва или съкровена мечта за България, за българите, която бихте споделил с повече хора?

В.П.: По-принцип, има универсални молитви за родина, роден край и т.н. Но най-хубаво е, когато човек има потребност да се моли искрено със свои думи, а той – Господ, знае какво искаме от него, още преди да изречем думите.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.