Калия Пападаки – новото лице на модерната гръцка литература

Романът й „Дендрити“ спечели Наградата за литература на Европейския съюз

Гръцката писателка Калия Пападаки е родена през 1978 г. в Димотика, Гърция. Учи икономика в САЩ, в колежа „Бард“ и университета в Брандейс. След като се завръща в Гърция, следва филмово изкуство във висшето училище за кино и театър „Ставракос“, в Атина. Пападаки е сценаристка, преводачка, поетеса и писателка.

През 2015 г. е издаден романът й „Дендрити“ с помощта на Гръцко-френската програма за подкрепа на писатели, преводачи и издатели от Гръцкия и Френския национален център на книгата. През 2017 г. романът получава Наградата за литература на Европейския съюз и наградата на списание „Клепсидра“ за млад автор. Сега той излезе на български в превод на Здравка Михайлова и издание на „Изида“.

Камдън, Ню Джърси, САЩ, 1980 г. Изоставени къщи, затворени заводи и фабрики, обеднели квартали. Дванайсетгодишната Мини остава съвсем сама, след като брат й, проблемен тийнейджър, забъркан с местните банди, изчезва безследно, а майка й умира заради мъката и тревогите, които това изчезване й причинява. По стечения на обстоятелствата осиротялото момиче неволно нахлува в живота на съученичката си Лито и напълно преобръща сигурното до този момент съществуване на семейството й. Отварят се пукнатини, които не биха могли лесно да се закърпят: корените им се крият в миналото, в илюзията на американската мечта, в съдбата на второ и трето поколение имигранти, в постепенния упадък на града, в пропуснатите възможности и направените избори. И докато пастрокът на Лито, Бейзъл, се опитва да открие къде е допуснал грешка, както и да си обясни сложните последствия от собствените му проблемни взаимоотношения с баща му Андонис Камбанис, имигрант от додеканезкия остров Нисирос, дошъл в Америка, за да търси спасение от мизерията, и какъв отпечатък са оставили те върху целия му живот, съпругата му Сюзан все повече се отдалечава от него и от това, което са съградили заедно. Бейзъл достига до убеждението, че би могъл да намери спасение, като се завърне в Гърция, далечната бащина родина, но Сюзан има други планове и не възнамерява да го последва. А Мини и Лито израстват в един жесток и несправедлив свят и времето, подобно на летящи снежинки, ги мами, изплъзва се и безвъзвратно се изгубва – както и те самите с него.

Калия Пападаки създава изключително зрял и комплексен роман, проследяващ множеството лабиринтообразни пътеки на безкрайното човешко пътуване, в което колкото и да се опитваме да избягаме от миналото и да го обречем на забрава, в крайна сметка то винаги ни настига и определя нашата истинска същност.

Българските й издатели дълго време хранеха надежди, че самата Калия Пападаки ще се включи в премиерата на романа й у нас, но пандемичната обстановка попречи на гостуването й. Независимо от това нейните „Дендрити“ поеха към българските читатели.