Калия Пападаки – новото лице на модерната гръцка литература

Романът й „Дендрити“ спечели Наградата за литература на Европейския съюз

Гръцката писателка Калия Пападаки е родена през 1978 г. в Димотика, Гърция. Учи икономика в САЩ, в колежа „Бард“ и университета в Брандейс. След като се завръща в Гърция, следва филмово изкуство във висшето училище за кино и театър „Ставракос“, в Атина. Пападаки е сценаристка, преводачка, поетеса и писателка.

През 2015 г. е издаден романът й „Дендрити“ с помощта на Гръцко-френската програма за подкрепа на писатели, преводачи и издатели от Гръцкия и Френския национален център на книгата. През 2017 г. романът получава Наградата за литература на Европейския съюз и наградата на списание „Клепсидра“ за млад автор. Сега той излезе на български в превод на Здравка Михайлова и издание на „Изида“.

Камдън, Ню Джърси, САЩ, 1980 г. Изоставени къщи, затворени заводи и фабрики, обеднели квартали. Дванайсетгодишната Мини остава съвсем сама, след като брат й, проблемен тийнейджър, забъркан с местните банди, изчезва безследно, а майка й умира заради мъката и тревогите, които това изчезване й причинява. По стечения на обстоятелствата осиротялото момиче неволно нахлува в живота на съученичката си Лито и напълно преобръща сигурното до този момент съществуване на семейството й. Отварят се пукнатини, които не биха могли лесно да се закърпят: корените им се крият в миналото, в илюзията на американската мечта, в съдбата на второ и трето поколение имигранти, в постепенния упадък на града, в пропуснатите възможности и направените избори. И докато пастрокът на Лито, Бейзъл, се опитва да открие къде е допуснал грешка, както и да си обясни сложните последствия от собствените му проблемни взаимоотношения с баща му Андонис Камбанис, имигрант от додеканезкия остров Нисирос, дошъл в Америка, за да търси спасение от мизерията, и какъв отпечатък са оставили те върху целия му живот, съпругата му Сюзан все повече се отдалечава от него и от това, което са съградили заедно. Бейзъл достига до убеждението, че би могъл да намери спасение, като се завърне в Гърция, далечната бащина родина, но Сюзан има други планове и не възнамерява да го последва. А Мини и Лито израстват в един жесток и несправедлив свят и времето, подобно на летящи снежинки, ги мами, изплъзва се и безвъзвратно се изгубва – както и те самите с него.

Калия Пападаки създава изключително зрял и комплексен роман, проследяващ множеството лабиринтообразни пътеки на безкрайното човешко пътуване, в което колкото и да се опитваме да избягаме от миналото и да го обречем на забрава, в крайна сметка то винаги ни настига и определя нашата истинска същност.

Българските й издатели дълго време хранеха надежди, че самата Калия Пападаки ще се включи в премиерата на романа й у нас, но пандемичната обстановка попречи на гостуването й. Независимо от това нейните „Дендрити“ поеха към българските читатели.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.