България ще уточни пред ЕК предизвикателствата за затварянето на ТЕЦ

Снимка: Правителствена информационна служба

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса с намаляването на употребата на въглища в икономиката. Той посочи, че предстои български експерти да изготвят писмо до ЕК, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи (ТЕЦ), предаде БТА.

Подкрепяме борбата с климатичните промени и за опазване на околната среда, заяви премиерът при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет. Работим активно с ЕК да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, част от чиято енергетика е на въглища. В България близо 60 на сто от енергията се произвежда от въглища, отбеляза той.

По неговите думи националните разчети сочат, че страната ни може да понесе намаление с 40 на сто на замърсяването от въглищата. Това беше пределът на нашите сили да се справим сами, уточни Борисов. Моите политически опоненти говорят как искат да запазят миньорите, мините и ТЕЦ, но доколкото разбрах, в Европейския парламент социалдемократи, десни (извън ГЕРБ), либералите от ДПС, БСП, са гласували за 60 процента таван, добави премиерът.
Многократно съм говорил, че искам разговор за бъдещето на ТЕЦ в следващите години.

Те отговаряха популистки само, че не трябва да се затварят, а тук в ЕП май са гласували други неща, добави премиерът.
Той приветства предложението на ЕК за въвеждане на общи правила за оценка на епидемичната обстановка в ЕС.

Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави в ЕС да бъде прозрачно и справедливо. Всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално, посочи премиерът.

Борисов заяви, че преговорите с Великобритания са много трудни. Надявам се да се намери компромисно решение, при запазване на единството на ЕС. Времето вече е много малко, отбеляза министър-председателят.