Президентът към Българо-македонската комисия: Компромиси не може да се правят с история и език

Хората от Българо-македонска комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват както и досега историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език. Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Това е отговорност преди всичко на страната – кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства, подчерта Радев.

Попитан за искането му от КС да обяви за противоконституционна анкетната комисия за проекта за конституция на ГЕРБ, Радев каза, че се надява: „Конституционният съд да защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите”.

Радев поздрави всички военнослужещи и цивилни служители на ВВС, пожела им здраве, енергия и висок дух.

За евентуалната поръчка за 8 самолета F- 16, Радев каза, че България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя. На военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като на средство за лични политически интереси, това винаги води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки живот в някои случаи. Това е сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира извън представите на този, който взема решения. Затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза, подчерта още президентът Радев.