Реформаторите: Ако не се разберем с ГЕРБ за НОИ, гласуваме „против”

Според Владислав Горанов отговорността за финансовата стабилност на държавата е на мандатоносителя.

Влади Горанов  1

 

ГЕРБ и Реформаторският блок не са се разбрали за предложените промени в пенсионното осигуряване, които вчера бяха приети от бюджетната комисия. Това стана ясно след среща между представители на двете партии.

От блока възразятат срещу възможността родените след 1959 година да могат по тяхно желание да прехвърлят вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

Идеята е лансирана от ГЕРБ и по думите на съпредседателя на групата на реформаторите инициатор е финансовият министър Владислав Горанов, а не синдикатите, каквото било впечатлението му от неделната среща в Министерския съвет, твърди „Дневник”.

„Все още смятам, че има поле за компромис“, заяви Кънев след срещата, на която от страната на ГЕРБ присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, финансовият министър и вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова. До петък все още имало време за намирането на решение, на ако тогава нямало, депутатите на блока ще гласуват против.

По думите на Кънев министър Горанов не дал аргументи, а по-късно отказа да цитира думите му. Попитан дали реформаторите ще говорят с други партии, за да ги убеждават да не подкрепят предложението, Кънев заяви: „Който внася, той си търси подкрепа за предложението“.

Кънев изрази недоумение защо се бърза за приемането на поправките, защото те нямали никаква връзка с републиканския бюджет. „Точно заради това ние ще подкрепим бюджета, защото той е направен по всички правила и е най-доброто за момента. Подкрепата ни за бюджета не е под въпрос“.

Радан Кънев вчера е имал среща с премиера Бойко Борисов, но отказа да даде подробности за нея.

От своя страна министър Владислав Горанов каза пред журналисти, че партии с 4-5% подкрепа могат да подкрепят или не решенията на ГЕРБ, но отговорността за финансовата стабилност на държавата е на мандатоносителя.

Очаква се ДПС, чиито представители в бюджетната комисия вчера гласуваха за промените, да подкрепят текстовете и в пленарната зала. „Атака“ също изразява съгласие, а АБВ ще решава утре на национален съвет как да гласува. Представители на Патриотичния фронт, които също гласуваха за, но на заседанието на групата вчера било решено да не подкрепят текста.